Stiri 13 mai 2007

1)

In capitala Qatar-ului , Doha au inceput pregatirile pentru campionatele de atletism din vara, unde vor participa elitele mondiale ale acestui sport, cum ar fi Gastine Gatlene, detinatorul recordului 9,76 sec la suta de metri pe anul trecut. Pregatirile sunt pentru campionatele mondiale de atletism care vor avea loc intre 25 august si 2 septembrie in Japonia. La aceasta intalnire internationala “super-grand-prix” vor avea loc o serie de evenimente sportive , gazda fiind capitala Doha.Cel mai evidentiat sport a fost tenisul de camp, golf, tenisul de masa , ciclismul, motociclismul si jocurile asiatice care au avut loc in decembrie anul trecut, unde au participat 13.000 de sportivi.

 

2)

Tot in Qatar,in capitala Doha s-a desfasurat Congresul al V lea “Dialogul Inter-religios” care a tratat 2 probleme esentiale :

         ura intre musulmani si evrei.

         problema Israel-ului si efectele sale asupra relatiilor dintre cele 2 religii.

Rachil Iucles , un profesor de la facultatea Far Field americana a vorbit de “existenta a mai multor carti in lumea islamica in care se relateaza despre evrei lucruri urate”. In acest context a relatat ca ar avea o carte care detine prima fraza ca evreii sunt dusmanii lui Allah si al umanitatii. Iucles a refuzat sa faca legatura intre aceasta ura si politica statului Israelian care a fost infiintat pe pamantul Palestinian. Considerat ca baza tensiunilor dintre islam si evrei in lume , ca politica a ajuns ca pretext a vorbelor urate. Intrucat dialogul este scopul acestui Congres este bine de mentionat ca au participat 150 de personalitati , reprezentanti ai religiilor monotoiste.

Presedintele Asociatiei Musulmanilor din Europa , Fauzia Ashmaui a relatat ca vorbele urate sunt indreptate impotriva celor din celelalte religii (in afara de islam).

Lina Rafat , a adaugat ca ocupatia israeliana din teritoriile palestiniene a fost creata pe fundamente religioase, nicidecum politice.

Iucles , a adaugat ca “ daca doriti crearea unei relatii cu evreii in lume , trebuie sa stiti ca majoritatea evreilor iubesc Israelul si nu este necesar nicidecum guvernul israelian si politica sa”.

 

3)

In Republica Siria , presedintele Bashar a dat un decret privind stagiul militar. In acest decret arata faptul ca in schimbul stagiului militar pentru sirienii care traiesc in tarile arabe si straine  pot plati  urmatoarele sume:

a)      8000 dolari americani in cazul in care traiesc in afara granitelor de peste 12 ani.

b)      5000 dolari americani pentru cei cu sedere permanenta  in aceste tari cu precizarea ca acestia nu pot ramane mai putin de 5 ani, dupa anul in care au fost chemati in armata.

c)      3000 dolari americani in cazul in care au parasit tara inainte de varsta de 11 ani in tarile respective, unde au o sedere normala nu mai putin de 12 ani.

d)      500 dolari americani pentru cei nascuti in tarile respective in afara de Liban unde s-au stabilit permanent

4)

Vineri, 11 mai 2007, a avut loc un eveniment de mare importanta pentru relatiile interculturale intre poporul arab sic el roman. Acest fapt se datoreaza implinirii a 50 de ani de la infiintarea departamentului de studii arabe la Universitatea din Bucuresti. Cei care au luat cuvantul au fost: Nadia Angelescu, professor doctor universitar, domnul ambassador Mohamed El-Dib, decanul corpului Diplomatic Arab acreditat la Bucuresti, domnul Mongi Bousnina, director general ALECSO si, nu in ultimul rand Daniela Apostu, studenta eminenta in anul al III lea la sectia araba si engleza.

Festivitatea s-a incheiat cu un cocktail oferit de Consiliul Ambasadorilor Arabi acreditati la Bucuresti.

 

 

 

Check Also

Both Israel and Iran are ready for war

Iranian Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian threatened yesterday that his country would give an even stronger …