Romanii timoceni sub ancheta. Senatorul Badea face apel la presedintele Serbiei

Autoritatile sarbe continua presiunile exercitate asupra comunitatii romanesti din Valea Timocului inaintea alegerilor pentru Consiliile Nationale ale Minoritatilor din Serbia, transmite Romanian Global News. Alegerile minoritare – programate pentru 6 iunie – au declansat din partea autoritatilor sarbe o ampla campanie de intimidare care a inceput cu mai multe saptamani in urma. Senatorul PDL Viorel Badea, vicepresedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, a transmis azi o scrisoare deschisa catre presedintele Serbiei Boris Tadici prin care cere incetarea acestor presiuni si organizarea unor alegeri corecte.

Consiliile Nationale ale Minoritatilor constituie forma principala de organizare a minoritatilor nationale din Serbia, aceste institutii fiind cele chemate sa asigure protectia drepturilor minoritatilor conform legislatiei sarbe. In Valea Timocului – Serbia de Nord-Est conform recensamantului sarb din 2002 s-au declarat romani/vlahi 44.000 de persoane si vorbitori de limba romana/vlaha 59.000 de persoane. La recensamantul din 1971 se declarasera vorbitori de romana in aceeasi regiune un numar de 135.000 de persoane. Guvernul sarb a incurajat in ultimii ani impunerea etnonimului de “vlah” in defavoarea celui de roman. Consiliul National al Minoritatii Romane din Timoc a trecut in statutul sau in anul 2004 denumirea limbii vorbite in regiune ca fiind limba romana. Miza alegerilor pentru Consiliul National al Minoritatii Romane in Timoc in acest moment este constituita de modificarea denumirii limbii. Metoda principala de intimidare a romanilor din Timoc care intentioneaza sa voteze la algerile de sambata a fost convocarea la sectiile de politie locale sub pretextul verificarii validitatii semnaturilor. In acelasi timp autoritatile sarbe au decis sa mute sectiile de votare din localitatile unde romanii si-au declarat in numar mare intentia de a merge la vot, silinu-i astfel sa se deplaseze la distante de zeci de kilometri.

Cererile senatorului Badea

In scrisoarea adresata presedintelui Serbiei, senatorul Viorel Badea reaminteste: “Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin a reclamat in ultimele saptamani presiunile inadmisibile la care sunt supusi vlaho-romanii din regiunea Timocului. Zeci de persoane au fost anchetate de politie doar pentru ca au avut curajul sa-si exprime liber o optiune in privinta administrarii problemelor comunitare locale care privesc pastrarea specificului minoritatii romane din Serbia. Aceste persoane sunt intimidate de reprezentantii autoritatilor statului sarb, care incearca sa le determine sa-si retraga semnaturile de pe listele electorale ale partidelor romanesti”. In incheierea scrisorii sale, senatorul Badea cere: “Ca exponent al miscarii democratice care in anul 2000 a angajat Serbia pe drumul europenizarii, deschiderii si democratiei, aveti datoria sa interveniti pentru a curma neintarziat abuzurile semnalate de organizatiile vlaho-romanilor din Timoc. Veti avea astfel in ei parteneri de nadejde pe drumul reformelor necesare intregii societati sarbe, al integrarii Serbiei in Uniunea Europeana”.

Scrisoarea integrala aici:

http://ziuaveche.ro/images/stories/gallery/06/badea/01_scrisoare_senator_Viore_Badea.jpg

http://ziuaveche.ro/images/stories/gallery/06/badea/02_scrisoare%20senator_Viorel_Badea.jpg

Presiune pe liderii romani

Seful secretariatului actualului Consiliu al Minoritatii Nationale Romane, Dragan Demici, a fost convocat de procuratura sarba pentru data de 4 iunie (cu doua zile inainte de alegeri) fiind acuzat ca ar fi falsificat liste de alegatori. Ancheta in acest caz a implicat aproape 300 de romani din zona Timocului, transmite Romanian Global News. In localitati unde autoritatile sarbesti au vazut ca lista rumaneasca are peste o suta de oameni, a fost desfintata sectia de vot, obligand astfel pe cei care vor sa voteze sa mearga la zeci de kilometri in alta localitate sa-si exercite dreptul la vot. Iar acest lucru in pofida legii care cere ca in localitatile unde sunt 100 de persoane inscrise pe lista, sa se organizeze sectie de vot. In Osanita unde 280 de romani sunt inscrisi pe lista sectia de votare a fost mutata la 16 km departare, in alta localitate. Si in Porodin unde peste 100 de romani erau pe lista, sectia a fost mutata. Acelasi lucru s-a intamplat la Kostol unde cei 150 de romani vor trebui sa mearga in alta localitate, sectia de la ei fiind desfintata. La Vlaule acelasi scenariu pentru cei 120 de romani inscrisi pe lista. Localitatea Malainita a fost cea mai pedepsita, probabil pentru faptul ca a acceptat biserica romaneasca. Cei 130 de rumani inscrisi pe lista au fost trimisi sa voteze pentru propriul consiliu national, in Stiubik, unul dintre putinele sate sarbesti din zona.

Sursa: ziuaveche.ro

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …