ROMÂNIA, AFLUENT AL DUNĂRII

Coşmarul fugii din faţa apelor i-a ajuns şi pe locuitorii a două sate doljene, după ce două diguri, la Bistreţ şi Dăbuleni, s-au rupt. Luni noapte, localitatea Sărata a rămas pustie, jandarmii evacuându-i pe toţi localnicii. Apa a ajuns aproape de sat. Cu câteva ore înainte, cei din Plosca şi-au căutat adăpost prin satele vecine. Aici, apa a ajuns la intrarea în sat.

Alarma s-a dat în Plosca imediat după miezul nopţii. Oamenii şi-au luat la repezeală actele şi câteva lucruri mai de preţ şi s-au retras spe locuri mai sigure. Nu toţi, pentru că au fost şi localnici mai încăpăţinaţi, care vor fi evacuaţi cu forţa, dacă va fi cazul. Bătrânii au acceptat cel mai greu situaţia. Ei spun că nu vor pleca până când apa nu le intră în curte. Cu toate acestea, marţi dimineaţă, la ora 4, satul era pustiu. O casă aflată ceva mai aproape de zona inundată s-a prăbuşit, însă Dunărea n-a ajuns încă în centrul localităţii. Oricum, jandarmii sunt în continuare în stare de alertă.

La 50 km distanţă, în localitatea Sărata, aceeaşi aşteptare apăsătoare. Dupa ce luni si-au scos mobila din acasa si au dus-o la loc ferit, localnicii au stat de veghe în cursul nopţii pe străzi sau în cârciumi. La fel de dramatică este situaţia şi la Spanţov, în judeţul Călăraşi. O parte dintre localnici şi-a petrecut noaptea departe de casele inundate, în timp ce militarii au lucrat la consolidarea unui nou dig care să oprească apele. Luni, localitatea a fost inundată, după ce Dunărea a rupt un stăvilar. Oamenii au fugit din calea apelor doar cu ce au avut pe ei. Speriaţi, aceştia au pus în căruţe câteva lucruri mai de preţ şi s-au refugiat pe un deal din apropiere, unde stau în condiţii improprii, nefiind ajutaţi cu nimic de către autorităţi.

Şi în localitatea constănţeană Oltina coşmarul oamenilor a continuat luni-noapte. Împreună cu militarii, localnicii au încercat să ridice un al doilea dig de apărare, pentru ca apele Dunării să nu intre în comună. Dacă digul nu rezistă, circa 50 de case din partea joasă a localităţii nu vor putea fi salvate. Cei care au gospodăriile în zona ceva mai înaltă speră că noul stăvilar improvizat în cursul nopţii va fi suficient de înalt pentru a-i proteja.

În schimb, la Brăila, fluviul a crescut cu numai 8 centimetri în ultimele zile, şi nu cu 25, cum prognozau specialiştii. Scăderea este însă consecinţa deversărilor făcute în amonte. Totuşi, digurile de la Noianu-Chiscani şi din Insula Mare a Brăilei sunt păzite într-una de localnici, de angajaţi ai Apelor Române şi de la îmbunătăţiri funciare.Totuşi, pericolul nu a trecut încă, aşa că autorităţile vor supraînălţa, marţi, digurile din Insula Mare a Brăilei.

Check Also

Tehran’s triad: propaganda, proxies, and preparedness

The regime in Tehran finds itself increasingly besieged by challenges, ranging from the faltering influence …