Dl. Doctor SEYED MOHAMAD TABATABAEE

Prof.Tabatabaei & H.E Farazi.jpg

     Dl. Doctor SEYED MOHAMAD TABATABAEE Director General al Centrului de Ştiinţe Politice Internaţionale (IPIS)
al Republicii Islamice Iran, care este în prezent intr-o vizita  in Romania ne-a vorbit despre programul pasnic nuclear al Republicii Islamice Iran.

     Domnia Sa a afirmat ca,  in momentul in care dorim sa discutam despre un anumit subiect,  este necesar ca inainte sa detinem informatii suficiente si cuprinzatoare,  in privinta subiectului in cauza si trebuie sa ne informam corect, pentru ca informatiile incorecte duc la neintelegere, iar neintelegerea duce la o perceptie  gresita,  si perceptia gresita duce la judecarea gresita.

     Referitor la activitatea nucleara a Republicii Islamice Iran,  sunt cateva tari care emit informatii incorecte, la adresa Iranului, si vor ca  sa se inteleaga ca programul nuclear iranian este dubios.

     Este de mentionat ca activitatile nucleare ale Iranului sunt complet in cadrul tratatelor internationale, fiind in cooperare deplina cu AIEA, Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

     De asemenea, Iranul este membru NPT ( Non-Proliferation Treaty), implementand protocolul aditional al acestuia.

     Timp de trei ani, inspectorii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, au vizitat facilitatile nucleare iraniene, si aci vorbim de 2.000 inspectori/zi. Si, ca urmare a acestor inspectii, in nici o rezolutie a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si a ONU nu a fost mentionat ca Iranul a deviat de la activitatile sale civice.

MOTIVELE IRANULUI PENTRU UTILIZAREA ENERGIEI ATOMICE

     Iranul este o tara cu o suprafata de teritoriu extinsa, avand o populatuie care cuprinde 70 milioane de persoane,  urbanismul este in plina dezvoltare si, deasemeni tara este si  in curs de industrializare.

     O tara avand caracteristicile mentionate are nevoie de surse mari de energie, si asa cum dovedesc statisticile internationale, dupa doua, trei  decenii, nevoia de energie va fi dublata pe plan mondial, iar sursele actuale de energie sunt epuizabile( petrol). La ora actuala, Iranul consuma 40% din productia de petrol proprie, iar restul este destinat exportului, si pe de alta parte odata cu cresterea ratei populatiei din Iran, in urmatoarii cinci ani se prevede nevoia de petrol, pentru consumul  intern va fi de 80% din productia sa de petrol.

     Avand la baza cele mentionate mai sus Iranul, trebuie sa pregateasca surse noi de energie pentru necesitatile sale, iar motivele pentru care s-a ales tehnologia pasnica nucleara sunt urmatoarele:

– productia de energei atomica este cu mult mai ieftina;
– nevoia Iranului pentru combustibil nuclear al centralei Busher;
– livrarea combustibilului nuclear din partea Rusiei numai pentru un an de zile;
– estimarile recente arata existenta pe teritoriul iranian a 36.000 de tone de zacaminte de uraniu ;
-stiinta de a utiliza energia nucleara este autohtona.

     Prin urmare, daca unor state din lume, in ciuda faptului ca Iranul respecta toate angajamentele sale internationale,  nu permit ca partea iraniana sa beneficieze de la tehnologia pasnica nucleara, aceasta situatie reprezinta un aparhaid stiintific.

DUBLA UTILIZARE A ENERGIEI ATOMICE

     Un alt subiect important este acela prin care se afirma ca,  energia nucleara are dubla utilizare – pentru domeniul energetic si pentru domeniul militar,  iar aceasta din urma este una din dimensiunile prin care unele din superperputeri incearca sa acuze Iranul ca exista posibilitatea utilizarii tehnologiei nucleare in domeniul militar. Si, prin urmare, incearca sa arunce o imagine negativa asupra Iranului.

     S-a afirmat, in mod eronat, ca detinerea de tehnologie nucleara poate fi folosita numai in scopuri non-pasnice.  Ca si in cazul in care s-ar interzice sa inveti sa conduci un automobil modern – Iranul este acuzat ca daca poate sa conduca un automobil modern, atunci va putea sa  conduca si un tanc.

     Este evident ca acest arugument nu este logic, pentru a interzice tarilor din lume de a renunta la tehnologiile avansate , cu scopuri pasnice.

     Republica Islamica Iran, in domeniul activitatilor sale nucleare, ca si in trecut doreste sa aiba cooperarea continua cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica si chiar si in prezent, inspectorii AIEA sunt in Iran.

Check Also

Tehran’s triad: propaganda, proxies, and preparedness

The regime in Tehran finds itself increasingly besieged by challenges, ranging from the faltering influence …