REACÅ¢II ÃŽN CRIZA SECHESTRAÅ¢ILOR

Celulă de criză la MApN şi măsurile MAE

Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, a declarat, marÅ£i, pentru agenÅ£ia NewsIn, că a constituit o celulă de criză la nivelul ministerului său cu scopul de a colecta toate datele despre atacul militar iranian asupra platformei româneÅŸti “Orizont”.

Ministrul Atanasiu a precizat că Direcţia Generală de Informaţii a ministerului coordonează celula de criză şi lucrează la strângerea datelor legate de împrejurările în care s-a produs atacul militar din Golful Persic, deoarece, deocamdată, autorităţile româneşti nu au tabloul complet asupra ceea ce s-a întâmplat.

“Nu avem datele complete, acum se strâng informaÅ£iile necesare. Se pare că a fost un incident regretabil, care are o latură comercială”, a mai declarat Atanasiu.

Ministrul liberal al Apărării spune că nu este indicată convocarea CSAT înainte de culegerea tuturor informaÅ£iilor necesare, iar, în această etapă procedurală, principalul rol revine diplomaÅ£iei româneÅŸti. El a mai spus că a luat legătura cu ministrul Afacerilor Externe, liberalul Mihai Răzvan Ungureanu, care este în drum spre Å£ară. “SituaÅ£ia este însă sub control la MAE”, a mai precizat Atanasiu, în declaraÅ£ia pe care a acordat-o AgenÅ£iei NewsIn.

ÃŽn acelaÅŸi timp, Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marÅ£i dimineaÅ£a, prin intermediul Ambasadei României la Teheran, o notă verbală la MAE iranian, solicitându-se, totodată, organizarea unei primiri urgente la conducerea MAE iranian pentru a fi clarificată situaÅ£ia. “ÃŽn condiÅ£iile în care astăzi este zi nelucrătoare în Iran, întâlnirea a fost programată pentru ziua următoare (n.r. miercuri)”, se arată în sursa citată.

Pentru a acorda asistenţa necesară cetăţenilor români, o echipă a Ambasadei României la Teheran urmează să se deplaseze, cât mai curând posibil, în zonă. În paralel, ambasadorul Iranului la Bucureşti a fost invitat la o întrevedere la Ministerul de Externe.

MAE a asigurat că face toate demersurile pentru a asigura eliberarea şi siguranţa cetăţenilor români şi a anunţat că a menţinut legătura cu reprezentanţii GSP pentru a avea informaţii cât mai exacte privind situaţia acestora, informează NewsIn

Check Also

Iranian Journalist Comes Out Against The Demand To End The Gaza War Before It Has Been Decided, Attacks Hamas: No Organization Has The Right To Kill At Will

In his March 22, 2024 column in the London-based daily Al-Sharq Al-Awsat, Iranian journalist and …