SECHESTRAÅ¢I PE PLATFORMÄ‚

00015014.jpgRomânii au avut acces la staţia radio

Platforma de foraj marin “Orizont”, cu 19 de români la bord, a fost sechestrată în Golful Persic. Platforma petrolieră sub pavilion românesc a fost atacată, marÅ£i dimineaţă, de armata iraniană.

Adriana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al AdministraÅ£iei PrezidenÅ£iale, a declarat, pentru NewsIn, că românii sechestraÅ£i pe platforma “Orizont” sunt teferi, au luat masa ÅŸi li s-a permis accesul la staÅ£ia radio. Săftoiu a mai spus că AdministraÅ£ia PrezidenÅ£ială deÅ£ine informaÅ£ia potrivit căreia sechestrarea echipei de muncitori de pe platforma “Orizont” a fost posibilă în baza unei hotărâri judecătoreÅŸti emise în data de 17 august.

De asemenea, potrivit consilierului prezidenÅ£ial, nava care Å£ine sub supraveghere personalul de pe “Orizont” aparÅ£ine pazei de coastă a statului iranian. Traian Băsescu a încercat să ia legătura cu preÅŸedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, însă nu a reuÅŸit, pentru că acesta era plecat din Teheran, fiind speranÅ£e că în cursul zilei de miercuri ar fi posibilă contactarea înaltului oficial, a mai declarat, pentru NewsIn, Adriana Săftoiu.

Însărcinatul cu afaceri al României în Iran, Mircea Has, a declarat că petroliştii români aflaţi pe platformă sunt teferi, dar izolaţi pe helioportul platformei şi sub ameninţarea armelor.

PreÅŸedintele Grupul Servicii Petroliere(GSP),Gabriel Comănescu, a declarat că a reuÅŸit să ia legătura cu personalul de la bordul platformei “Orizont”, patru militari iranieni înarmaÅ£i cu mitraliere fiind în continuare pe platformă. “Nimeni nu este rănit. Sunt sigur că în spatele atacului sunt companiile Petroiran ÅŸi Oriental Oil Kish. Nu mă interesează ce vor face cu platforma, singurul lucru care mă preocupă este soarta personalului”, a precizat Comănescu.

Preşedintele GSP a spus că, din ultimele informaţii, la bordul platformei se află 19 români şi şapte indieni. El a adăugat că platforma este asigurată şi pentru cazuri de război sau atentat şi că la ora actuală valoarea ei de piaţă se cifrează la câteva zeci de milioane de dolari.

Platforma are 26 de oameni la bord ÅŸi este în apele iraniene din octombrie 2005. GSP a informat că “Oriental Oil Company”, cu sediul în Dubai, a acuzat, săptămâna trecută, că o altă platformă petrolieră a fost retrasă ilegal din apele iraniene, anunţă NewsIn.

Un reprezentant al companiei “Petrol Iran” invocă încălcarea contractului din punctul de vedere al plăţii pentru exploatarea platformei. De asemenea, iranienii mai susÅ£in că partea română a vrut anularea unilaterală a contractului prin încercarea de mutare a platformei în secret, transmite NewsIn.

Presa iraniană, citând reprezentanÅ£ii companiei “Petro Iran”, susÅ£ine că este vorba de un conflict provocat de încercarea firmei româneÅŸti de a scoate, în secret, platforma din apele iraniene.

Check Also

Iran Update, March 24, 2024

Key Takeaways: Northern Gaza Strip: The Israel Defense Forces (IDF) engaged Palestinian militias north of …