Comunicat de Presa al Ambasadei Republicii Islamice Iran la BucureÅŸti privid conflictul dintre compania iraniana si cea romaneasca

Din nefericire, ieri am fost martorii publicării si difuzării de către diverse    surse    mass    media    a   unor   informaţii   unilaterale    si neadevarate   referitoare   la   atacul   forţelor   iraniene   asupra   unei platforme petroliere romaneşti aflata in Golful Persic. Ştirile apărute in presa nu au avut alt scop decit crearea unei atmosfere tensionate, distrugerea relaţiilor bilaterale,  si crearea unei  situaţii prin  care Iranul sa fie obligat sub presiune sa renunţe la drepturile ce i se cuvin. In vederea clarificării opiniei publice si prezentarea   punctelor de vedere ale ambelor parti implicate asa cum a susţinut si     E.S. Dl. Nicolae Vacaroiu, preşedintele Senatului României, pentru relatare corecta a evenimentului, dorim sa va facem cunoscute urmatorele:

1. Relatările presei conform cărora platforma petroliera a fost atacata iar echipajul de la bord arestat nu au nici un fundament real si sunt exagerate.Elicopterul despre care s-a spus ca a deschis focul asupra platformei petroliere se afla in zona pentru a transmite ordinul judecătoresc. Nu s-au tras focuri de arma asupra platformei nici de către elicopter si nici de către vre-o nava iraniana si nici nu a existat o intervenţie a forţelor militare iraniene. S-au deplasat la fata locului doar forţele de ordine a căror prezenta este firesca in astfel de situaţii.

2. Incidentul de ieri isi are rădăcinile in trecut si este rezultatul demersurilor ilegale ale companiei GSP: in anul 2003, compania Petrom a inchiriat doua platforme petroliere Fortuna si Orizont companiei de dezvoltare Petrolran, pe o perioada de doi ani. In anul 2005, după predarea platformelor companiei GSP aceasta a dat platformele mai departe companiei Oriental Oil, stabilita in Dubai. Apoi, Oriental Oil, cu avizul companiei GSP, a permis companiei iraniene Kish Oriental Oil sa-si desfăşoare activitatea pe cele doua platforme petroliere. Ca urmare, aceste doua platforme petroliere au fost inchiriate pentru o perioada de 1095 zile companiei de dezvoltare Petrolran.

3. După o perioada de divergente de opinie intre companiile Oriental Oil si GSP, litigiul comercial este analizat in prezent de către un Tribunal competent din Paris.Cu toate acestea GSP, prin anularea unilaterala a contractului cu Oriental Oil, a incercat sa mute din zona platformele petroliere in cauza. Printr-un ordin judecătoresc, Tribunalul competent iranian a hotarit ca cele 2 platforme sa nu parasesca zona iniţiala, dar cu toate acestea platforma Fortuna a fost mutata ilegal din zona, iar doua persoane  iraniene angajate pe platforma au fost răpite si agresate fizic, fiind  abandonate in apele internaţionale. După opt zile de la acest incident compania romaneasca a incercat mutarea platformei Orizont. Autorităţile competente iraniene, in baza hotaririi judecătoreşti au impiedicat părăsirea zonei.

4. Divergentele apărute intre compania iraniana si cea romaneasca au doar un aspect comercial fapt confirmat atit de Dl. Sergiu Medar, consilier pe probleme de securitae naţionala al E.S . Dl Traian Basescu, preşedintele României, cit si de dl. Theodor Athanasiu, Ministrul Apărării Naţionale. Trebuie menţionat faptul ca , nici o instituţie guvernamentala nu a fost implicata in acest incident, si din punct de vedere al procedurilor legale nu exista posibilitate de a influenta divergentele existente intre cele doua parti.

5.   Intre firme iraniene si romaneşti exista o veche si indelungata relaţie de colaborare, iar acesta este primul incident inregistrat. Se pare ca unele surse mass media internaţionale si unii factori ascunşi intenţionează in scopuri politice ca prin publicarea unor astfel de ştiri false sa influenţarea negativa relaţiilor bilaterale romano-iraniene.

6.   Relatarea extinsa si cu rea intenţie a acestui incident in mass media nu are numai o influenta negativa asupra opiniei publice din cele doua tari, dar impiedica si găsirea unei soluţii paşnice si legale.

7. Ambasada Republicii Islamice Iran la Bucureşti, a realizat eforturi intense pentru soluţionarea pe cale amiabila a conflictului apărut, si insista asupra respectării legilor si prevederile internaţionale de către ambele parti, si susţine eforturile pentru rezolvarea acestei probleme in mod paşnic.Ne exprimam speranţa ca mass media din România, având in vedere cele de mai sus, va evita publicarea de informaţii care influenţează opinia publica asigurând astfel conditi ca cele doua parti in litigiu sa-si obtina drepturile pe cale legala,f apt ce va ajuta la menţinerea si dezvoltarea relaţiilor de colaborare intre companiile iraniene si cele romaneşti.  Š

Š