Negocierile dintre Iuşcenko şi Ianukovici vor continua astăzi

129.jpgNegocierile între preşedintele ucrainean, pro-occidentalul Viktor Iuşcenko, şi premierul pro-rus, Viktor Ianukovici, vor continua în cursul zilei de astăzi, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Kiev, citat de France Presse. Anunţul a venit la capătul unei prime runde de discuţii, desfăşurate aseară, care a avut ca subiect dezamorsarea crizei politice.

Negocierile vor fi reluate la ora 12, ora României, a precizat sursa citată. Criza care afectează Ucraina de mai multe luni s-a agravat joi, după ce preşedintele l-a demis pe procurorul general, Sviatoslav Piskun. Acest gest a dat semnalul de alarmă în tabăra pro-rusă.

Ministrul de Interne, Vasili Ţuşko, a desfăşurat forţele speciale aflate în subordinea sa în faţa Parchetului general de la Kiev pentru a-l proteja pe înaltul magistrat demis. Aceste trupe au luat apoi controlul asupra clădirii. În replică, preşedintele a semnat un decret prin care cei 32.000 de membri ai trupelor Ministerului de Interne au trecut în subordinea sa. Decretul a fost calificat de premierul Ianukovici şi de Ţuşko drept un act anticonstituţional şi un puci.

Ulterior, Ianukovici a adoptat un ton mai conciliant şi a acceptat să îl întâlnească pe preşedinte pentru a găsi o soluţie acestei crize. Acest nou incident a venit după ce, luna trecută, premierul părea să se fi resemnat în faţa deciziei preşedintelui de a dizolva parlamentul.

Statele Unite, Rusia şi Uniunea Europeană şi-au exprimat îngrijorarea faţă de evoluţia situaţiei din Ucraina şi au făcut apel la forţele politice din ţară să revină la masa negocierilor. Astăzi va avea loc o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei, care va decide ce măsuri vor fi luate.

Check Also

Saudi Arabia’s MBS warns if Iran gets nuclear weapons, ‘we have to get one’

Saudi leader Mohammed bin Salman said that a normalization deal with Israel is getting “closer” …