Proclamarea independenţei Kosovo va destabiliza Serbia

Serbia riscă să intre în criză şi s-ar putea confrunta cu violenţe dacă albanezii din Kosovo proclamă unilateral 2312-131221-_tadicreuters0120.jpgindependenţa provinciei, a avertizat preşedintele sârb Boris Tadici, într-un interviu acordat AFP. 

O astfel de acÅ£iune ar atrage o „instabilitate imediată”, a avertizat oficialul sârb, adăugând: “Orice este posibil. Prefer să evit să fac scenarii, dar orice este posibil, chiar ÅŸi recurgerea la violenţă”.

Liderii albanezi din Kosovo au declarat în repetate rânduri că vor proclama unilateral independenţa provinciei dacă negocierile aflate în curs de desfăşurare nu vor ajunge la niciun rezultat după 10 decembrie.

Or, o proclamare unilaterală a independenÅ£ei ar “destabiliza democraÅ£ia sârbă ÅŸi viitorul ţării”, susÅ£ine Tadici, referindu-se la o eventuală criză guvernamentală de care ultranaÅ£ionaliÅŸtii, care ÅŸi-au păstrat influenÅ£a în Serbia, ar putea profita.

Statutul definitiv al provinciei Kosovo, ultimul dosar neclarificat după divizarea Iugoslaviei, este una dintre problemele cele mai strigente aflate pe agenda comunităţii internaţionale. Statele Unite susţin independenţa provinciei, soluţie respinsă însă de Rusia.

Statutul provinciei separatiste divizează şi Uniunea Europeană, unele ţări confruntate cu probleme separatiste fiind reticente în acceptarea unei autonomii a provinciei în cazul în care aceasta nu va fi sancţionată printr-o rezoluţie ONU.

ÃŽn plus, după o proclamare unilaterală a independenÅ£ei, “ne putem aÅŸtepta la o instabilitate imediată în toate ţările care au probleme asemănătoare (privind minorităţile etnice)”, a mai avertizat Tadici, adăugând: “Există multe provincii Kosovo în lume”.

Înainte de participarea sa, azi, la Viena, la o nouă rundă de negocieri cu liderii albanezi din Kosovo, Tadici a apreciat totuşi că nu au fost epuizate toate posibilităţile de compromis.

Check Also

When Leaders Chase A Mirage!

Naturally, they tend to fool themselves the most with others being fooled on a little …