Prodi si Tariceanu cer ajutorul Europei

Avand ca mandat detensionarea crizei imigrantilor romani, premierul Tariceanu a facut ieri un tur de forta la Roma intalnindu-se cu suveranul pontif, Papa Benedict al XVI-lea, omologul sau italian Romano Prodi, precum si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti si a industriasilor.
Premierul Tariceanu si omologul sau italian, Romano Prodi, au transmis ieri o scrisoare comuna presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in care solicita elaborarea de politici aplicabile intregii Uniuni Europene referitoare la grupurile defavorizate, in special romi, precum si de politici de integrare sociala si migratie la nivel comunitar. Cei doi oficiali au convenit in cadrul intalnirii constituirea unui grup comun de lucru pe problematica romilor format din reprezentanti ai ministerelor Muncii, Internelor si Educatiei din cele doua tari. “Nu vom alunga in masa pe nimeni. Ca lideri politici, trebuie sa evitam prejudecatile, asumandu-ne insa si realitatea”, a afirmat premierul italian Romano Prodi.”Nu schimbam nici un fel de legislatie in aceasta materie. Contributia romanilor la economia italiana este foarte importanta, sa nu uitam. Nu avem nici o intentie sa discriminam comunitatea romana fata de alte tari”, a spus premierul italian.

La randul sau, premierul Tariceanu si-a exprimat regretul “enorm” fata de crima comisa de un cetatean roman in Italia. “Nu pot sa ingadui incalcarea legii de catre romani nici in alte state. Nu am nici un fel de toleranta fata de cei care sunt implicati in actiuni infractionale”, a spus Tariceanu. Pachetul de masuri prezentat de guvernul roman la Roma cuprinde suplimentarea activitatii consulare in asistenta necesara romanilor, intarirea cooperarii politienesti prin formarea unui task-force din care vor face parte 30 de politisti romani, precum si trimiterea de magistrati delegati in Italia.
Problema cetatenilor romani a fost obiect al discutiei si la Vatican. Premierul Tariceanu, insotit de sotia sa, Ioana, a fost primit in audienta de catre Papa Benedict al XVI-lea. Suveranul pontif a fost de acord cu punctul de vedere al autoritatilor romane potrivit caruia infractiunea comisa de un cetatean nu poate fi generalizata.
Escaladarea infractionalitatii romanesti din Italia nu a inceput in urma cu zece luni, ci cu mult timp inainte, a declarat presedintele Basescu intr-un interviu acordat cotidianului “Il Mesagero”. Reprosul a fost pentru ambele guverne, roman si italian, care au actionat cu prea multa intarziere si numai la presiunea ziarelor si a opiniei publice. Traian Basescu le-a recomandat politicienilor ambelor tari “sa coboare tonul” si sa-si stavileasca “aceasta furtuna de vorbe”. seful statului a subliniat ca Romania si Italia raman tari prietene, in pofida crizei din ultimele zile. “Anul acesta m-am intalnit cu primarul Romei, Veltroni, si i-am explicat pe larg si in profunzime cum stau lucrurile: noi, la Bucuresti, am indepartat taberele de romi”, a afirmat presedintele Basescu. Taxand drept simplista o abordare de genul: “Trimitem toti romanii inapoi”, Basescu a explicat: “Este vorba despre o problema europeana si este necesar sa o abordam cu instrumente europene”, prin programe coordonate.

Check Also

Hopes and Uncertainties in Syria

Many Western leaders have expressed their relief at the collapse of the dictatorship of Syria’s …