Sistemul uninominal, o mare necunoscută

Potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii, ieri, de INSOMAR, numărul românilor care cred că alegerile pentru Parlamentul European sunt mai importante decât referendumul pe tema votului uninominal convocat de preşedintele Traian Băsescu este mai mare decât al acelora care cred contrariul.     Astfel, 33 la sută dintre subiecţii sondajului de opinie consideră că euroalegerile sunt mai importante decât referendumul, şi numai 12 la sută dau prioritate consultării iniţiate de şeful statului. Cu toate acestea, 49 la sută consideră că ambele evenimente au o importanţă egală. 6 la sută cred că nici alegerile pentru Parlamentul European şi nici referendumul nu au vreo importanţă. În privinţa referendumului, doar 9 la sută dintre români se consideră suficient de informaţi pentru a face distincţia între mai multe sisteme de vot uninominal (pentru a putea să sesizeze ce presupune în plus sistemul propus de preşedintele Băsescu faţă de cel asupra căruia Guvernul şi-a asumat răspunderea). 39 la sută susţin că sunt informaţi doar în măsura în care pot distinge între sistemul de vot uninominal şi cel pe liste.
     Tot 39 la sută dintre subiecţi recunosc faptul că nu sunt informaţi şi nu-şi pot da seama ce aduce nou sistemul de vot uninominal faţă de cel pe liste, iar 13 la sută se declară neinteresaţi de subiect.

Premierul şi Guvernul câştigă simpatii
     Conform sondajului INSOMAR, românii sunt din ce în ce mai mulÅ£umiÅ£i de activitatea Guvernului ÅŸi de cea a primului ministru. Astfel, dacă în luna iunie doar 20,1 la sută spuneau că sunt mulÅ£umiÅ£i sau foarte mulÅ£umiÅ£i de activitatea Cabinetului, în ultimul sondaj, din noiembrie, se arată că procentul respectiv a crescut la 32,1%. ÃŽn sondajul din iunie, numai 20,3% dintre cei intervievaÅ£i spuneau că sunt mulÅ£umiÅ£i sau foarte mulÅ£umiÅ£i de ceea ce face premierul, iar în noiembrie, procentul acestora a crescut la 34,7%. ÃŽn comparaÅ£ie, mulÅ£umirea faţă de activitatea preÅŸedintelui Traian Băsescu cunoaÅŸte o creÅŸtere extrem de mică: în iunie procentul celor mulÅ£umiÅ£i ÅŸi foarte mulÅ£umiÅ£i era de 58,6%, iar în noiembrie a ajuns la 59,4%. La întreba-rea “Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid aÅ£i vota?”, 40% dintre subiecÅ£i optează pentru PD (care înregistrează, totuÅŸi, o scădere de două procente faţă de sondajul anterior). Conform INSOMAR, PSD se plasează pe locul doi, cu 19%. Urmează PNL, cu 13%, PRM ÅŸi PLD, cu 6%, UDMR ÅŸi PNG, cu%, iar PC, %. Sondajul INSOMAR a fost realizat, în perioada 9-13 noiembrie, pe un eÅŸantion reprezentativ la nivel naÅ£ional de 1230 de persoane ÅŸi are o marjă de eroare de +/- 2,8%.

Check Also

Iran Update, April 21, 2024

The IDF concluded a major, multi-day “counterterrorism operation” in the Nour Shams Refugee Camp, Tulkarm, …