Rusia se remilitarizeaza si formuleaza o noua doctrina militara

1217607195.jpgNoile realitati geopolitice impun Moscovei mai multe aspecte cu care guvernantii de la Kremlin nu sunt de acord. Printre acestea se numara probleme legate de instalarea scutului antiracheta american pe teritoriul european, bazele militare americane de la Marea Neagra din Bulgaria si Romania, eventuala aderare la NATO a Georgiei si Ucrainei si influenta crescanda a SUA in zona Caucazului, zona de influenta considerata vitala de Moscova in conditiile in care aceasta poseda rezerve energetice foarte bogate. Recentele exercitii comune ale fortelor NATO impreuna cu cele ucrainene la Marea Neagra si problema diferendului dintre Georgia si republicile separatiste Osetia de Sud si Abhazia au accelerat nevoie Moscovei de a-si elabora o noua doctrina militara care sa includa masuri din ce in ce mai drastice privind echiparea si dezvoltarea tehnologica a armamentului rusesc, precum si marirea exponentiala a numarului de avioane, submarine si portavioane pana in 2030.
Triada nucleara formata din rachete balistice, submarine cu propulsie nucleara si bombardierele strategice vor ramane nucleul Armatei ruse pentru urmatorii 20 de ani, conform unei schite a noii doctrine militare a Moscovei, redata de Ria Novosti.

Documentul denumit “Noua fata a Armatei ruse pana in 2030” este inca in stadiu de proiect. La acest proces participa ofiteri de rang inalt rusi si, potrivit surselor militare, forma finala a documentului va aparea in toamna acestui an. Prima parte a acestei noi doctrine este in fapt o evaluare a rolului geopolitic pe care Rusia il joaca la nivel global, precum si amenintari externe, regionale si locale la adresa securitatii nationale, incluzand in aceasta categorie pe cele de natura militara. 

Cea de-a doua parte acopera dezvoltarea si restructurarea fortelor armate ruse. Prioritatile ar cadea in cadrul acestei sectiuni pe tehnologia informatiei si aspecte legate de mijloace de lupta, tehnologie spatiala si chiar nanotehnologie. Schita documentului mai vorbeste despre fortele armate ruse care se vor baza in special pe armament conventional de inalta precizie dezvoltat pe principiile inteligentei artificiale si nanotehnologiei. 

Tehnologiile de tip nano sunt deja folosite in fabricarea aliajelor speciale pentru armuri, tehnologii de camuflaj si explozibili, dar proiectatii rusi care lucreaza la noi sisteme de armament sunt hotarati sa isi extinda activitatea in scopul de a crea arme de dimensiuni mici, foarte eficace pe campul de batalie, inclusiv telecomenzi pentru vehiculele aeriene, mini-submarine, mini-barci si roboti. In acelasi timp, Rusia va continua sa mentina un puternic potential nuclear ca mijloc de a impiedica potentialele amenintari. Arsenalul nuclear al Rusiei, conform sursei citate, s-ar ridica in prezent la 4.147 de focoase nucleare si 848 rachete-purtatoare. Fortele Strategice al Rusiei in materie de rachete vor continua sa dezvolte noi sisteme de rachete balistice, modernizarea retelelor strategice de comanda si control si dezvoltarea si focoaselor nucleare imbunatatite si a rachetelor de lansare a acestora. 

In prezent, Rusia lucreaza la dezvoltarea rachetelor balistice Topol-M (corespondentul rusesc pentru cele de tip SS-27 ale NATO – n.red.) ca platforma pe care ar trebui sa functioneze “triada nucleara”. Pana in luna decembrie a lui 2007, Fortele Strategice a Rachetelor din Rusia functionau in 48 de silozuri de rachete si trei sisteme mobile de rachete Topol-M. Planul este ca in Rusia sa fie construite in medie 3-4 silozuri pe an si alte 3 sisteme mobile Topol-M. Rusia urmeaza sa isi extinda numeric si flota aeriana a bombardierelor strategice in scopul de a crea o retea defensiva care se poata opera in aer cat si in spatiul cosmic. Potrivit surselor militare, flota aeriana de bombardiere a Rusiei este alcatuita in momentul de fata din 141 de bombaridere de tip Tu-22M3, 40 de Tu-95MS si 14 Tu-160. Intentiile Moscovei sunt de a construi cel putin un aparat de tip Tu-160 odata la un sau doi ani in ideea ca numarul acestora sa se ridice in viitor la 30 de astfel de avioane. 

Potrivit noii doctrine, Rusia va avea ca prioritate dezvoltarea unor gupuri de generatia a patra de submarine cu propulsie nucleara cat si de portavioane. Rusia spera sa isi finalizeze modernizarea componentei navale a “triadei nucleare” pana in 2016. Submarinele de generatia a patra de clasa Borey care vor purta la bord racheta balistice de tip Bulava vor avea rolul de a forma “miezul” flotei modernizate de submarine a Rusiei. Grupurile navale vor fi constituite din portavioane, nave de escorta si vase ce vor asigura mentenanta. “Trei astfel de grupuri navale vor intra in serviciul Flotei de Nord si alte trei Flota Pacificului”, a afirmat o sursa din Ministerul Apararii Rus. Rusia va lua in considerare gradual reorientarea intereselor geopolitice spre zona Arcticii si isi va intari prezenta in aceasta regiune. Oficiali din Ministerul Apararii au exprimat deja intentiile Moscovei legate de extinderea prezentei marinei ruse in oceanele lumii, inclusiv Oceanul Arctic si totodata largirea razei de actiune a subamrinelor in zonele nordice. 

Diferenta fata de 2005 

In ianuarie 2005, ZIUA prezenta intentiile Moscovei de a formula o noua doctrina militara conform realitatilor geopolitice de la acea vreme. Atunci, ministrul rus al Apararii lansa perspectiva demolarii tuturor tratatelor internationale care guverneaza planeta. “Cea mai buna alegere pentru Rusia sunt fortele mobile, unde componenta militaro-aeriana, poate chiar cosmica, constituie factor determinant de succes”, afirma Serghei Ivanov intr-un articol de pozitie publicat de Vedomosti, prin care se anunta schimbari extreme in doctrina militara a Rusiei. Primul obiectiv il constitutia mentinerea si dezvoltarea fortelor de intimidare strategica. “La sfarsitul anului trecut, am dezvoltat un nou detasament strategic de rachete, inarmat cu sisteme Topol-M (SS-27). Anul acesta (2005 – n.red.) vor aparea mai multe sisteme mobile Topol-M (SS-X-27), care nu au analog in lume, iar in decursul urmatorilor ani – Proiectul 955 “Borei”. Intotdeauna ne-am indeplinit si ne vom indeplini obligatiile, inclusiv cele ce decurg din acordurile cu SUA, referitoare la reducerea si limitarea armamentului strategic ofensiv, care prevad diminuarea rezervelor nucleare ruse pana la 1700 – 2200 de ogive”, declara Ivanov. 

“In acelasi timp, Rusia nu intentioneaza sa renunte la armamentul nuclear care va ramane factor cheie in prevenire si un instrument dintre cele mai importante de aparare a intereselor noastre nationale. Prioritatea doi ar fi dezvoltarea fortelor militare conventionale – subunitati de reactie rapida in armata, in marina, flota, in trupele de desant-aerian, unitati formate din soldati profesionisti”, a mai spus Ivanov. 

Prioritatea trei o constituia dezvoltarea pregatirii militare. In 2004, numarul exercitiilor militare a depasit 50. Cele mai importante au fost manevrele tactice in Orientul indepartat, in Asia Centrala, China si India, operatiuni care au oferit armatei ruse posibilitatea de a colabora cu armatele altor state de-a lungul unor operatiuni antiteroriste si de mentinere a pacii. 

Sursa : Ziua

Check Also

Hopes and Uncertainties in Syria

Many Western leaders have expressed their relief at the collapse of the dictatorship of Syria’s …