Dorin Chirtoacă are încredere în unitatea celor patru partide necomuniste de la Chişinău

Primarul liberal al Chişinăului, vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, crede că Republica Moldova se află în pragul unei noi epoci politice şi este convins sută la sută de unitatea celor patru partide necomuniste care au pus bazele unei coaliţii, excluzând o alianţă cu PCRM.

“Orice pas al oricăreia dintre cele patru formaţiuni într-o altă direcţie decât direcţia coaliţiei democratice va fi taxat de alegători şi încă foarte dur”, avertizează Chirtoacă într-un interviu pentru NewsIn.

Chirtoacă exclude orice alianţă cu Partidul Comuniştilor, chiar dacă partidele democratice nu au suficiente voturi pentru a vota un nou şef de stat, argumentând că “votul dat pentru cele patru formaţiuni de opoziţie este un vot împotriva comuniştilor şi în favoarea democraţiei”.

“Evident că ar fi bine dacă, pe modelul trecerii unor primari ai Partidului Comuniştilor la Partidul Democrat al lui Marian Lupu, să aibă loc şi trecerea mai multor deputaţi comunişti la PD. În ceea ce priveşte idea unei coaliţii largi în Parlament, poziţia PL este foarte clară, de foarte mulţi ani – nu poate fi niciun fel de coaliţie dintre PL şi PCRM”, spune Chirtoacă. Potrivit lui, ar fi corect din partea comuniştilor să ia act de faptul că au pierdut alegerile parlamentare, să delege voturi pentru alegerea preşedintelui, să treacă în opoziţie şi să critice viitoarea guvernare, aşa cum o face oricare opoziţie, în vederea pregătirii alegerilor locale din 2011 sau a celor parlamentare din 2013.

Vicepreşedintele PL mai crede că, în măsura în care va exista libertatea presei, comunismul va dispărea pentru totdeauna în Republica Moldova. Acesta se va transforma într-un comunism marginal, de genul celui al lui Ziuganov din Federaţia Rusă.

NewsIn: Unul dintre experţii electorali de la Chişinău a declarat că rezultatele alegerilor anticipate au demonstrat că Partidul Comuniştilor a pierdut lupta cu opoziţia pe tema 7 aprilie. Care credeţi că a fost impactul acelor evenimente asupra electoratului moldovean? Puterea comunistă a pus în funcţiune toate pârghiile pe care le-a avut pentru a convinge oamenii că opoziţia ar purta responsabilitatea pentru violenţe.

Dorin Chirtoacă: Da, sigur, dar totuşi este adevărat şi faptul că oamenii nu sunt complet dependenţi de un punct de vedere emis de comunişti. Din start, oamenii şi-au pus un semn de întrebare şi au dorit să vadă şi alt punct de vedere. Motiv pentru care proiecţiile de film ale opoziţiei care au fost făcute în sectoarele oraşului Chişinău şi în satele Moldovei au avut succes şi oamenii au venit şi au urmărit cu interes şi au dorit să facă o comparaţie între Atac asupra Moldovei, produs de staff-ul comuniştilor, şi Adevărul despre 7 aprilie.

Campania pentru alegerile anticipate din 29 iulie a fost una cu mult mai intensă, cu o implicare a cetăţenilor mult mai mare faţă de campania precedentă. E adevărat că această campanie nu a fost axată pe programele de guvernare, ci pe explicarea situaţiei create în urma evenimentelor din 7 aprilie şi pe dezminţirea sau dezavuarea tuturor minciunilor pe care comuniştii le-au fabricat la adresa opoziţiei şi a denigrărilor, ceea ce a determinat formarea unei opinii în ceea ce priveşte opoziţia poate mai puţin în baza programelor sau a echipelor şi mai mult pe baza clarificării unor aspecte vitale pentru fiecare dintre noi – ce se va întâmpla cu viaţa noastră şi cu libertatea noastră după alegerile parlamentare.

Rezultatele scrutinului au demonstrat că opoziţia a câştigat acest război mediatic, chiar dacă nu am avut aceleaşi forţe la dispoziţie. Comuniştii au avut televiziunea publică, televiziunile private afiliate – NIT şi N4 -, medii electronice precum Omega, presa scrisă – Nezavisimaia Moldova, Moldova Suverană, Comunistul, Puls, care au tiraj şi audienţă. Iar partidele de opoziţie au avut la dispoziţie două boxe, un laptop şi un proiector şi alergarea dintr-un sat în altul şi posibilitatea de a-şi aduce mesajul la alegător o dată sau de două ori pe parcursul campaniei, spre deosebire de minciuna comuniştilor care intra în casa oamenilor în fiecare zi prin intermediul televizorului şi al presei aservite.

Din acest punct de vedere, oamenii, văzând cum Ţurcan (unul dintre liderii importanţi ai Partidului Comuniştilor – n.r.) dă indicaţii celor doi tineri să pună drapele pe clădirile distruse, văzând cum poliţistul stă pe acoperiş alături de cei care arborau drapelele UE şi României, văzând cum locotenentul de la SIS bea şampanie în geamul Parlamentului distrus, văzând cum au fost maltrataţi tinerii nevinovaţi, acumulând informaţii şi de la studenţii care au fost în Piaţă şi au văzut provocările care au avut loc, au înţeles că la 7 aprilie nu a fost niciun fel de lovitură de stat, nu a fost niciun fel de organizare de către opoziţie a manifestaţiilor, a fost un protest paşnic deturnat – o să aflăm de către cine – în proteste violente şi în devastarea Parlamentului şi a Preşedinţiei. Iar comuniştii au încercat să folosească această provocare, făcută de ei sau de altcineva, ca o ultimă armă în lupta cu opoziţia.

NewsIn: Pentru prima dată după anul 2001 partidele necomuniste au o majoritate de 53 de mandate din 101, care însă nu este suficientă pentru a asigura guvernarea partidelor democratice pentru urmatorii patru ani, dat fiind faptul că pentru a alege un nou şef de stat este nevoie de 61 de voturi. Cum poate fi gestionată această majoritate pentru a menţine victoria partidelor democratice?

Dorin Chirtoacă: Majoritatea poate fi gestionată pornind de la o listă de principii şi angajamente clar asumate de toţi patru liderii, fixate într-un document, semnate şi prezentate opiniei publice, iar fiecare din cele patru partide să-şi asume în mod egal responsabilitatea pentru îndeplinirea angajamentelor menţionate în document. Şi acest lucru sunt convins că se va face în cadrul negocierilor purtate de cele patru partide.

NewsIn: Care sunt şansele de a menţine unitatea de care opoziţia liberală a dat dovadă în mai-iunie – când a refuzat, în pofida presiunilor, să voteze un şef de stat propus de comunişti – acum, când şi Partidul Democrat al lui Marian Lupu s-a alăturat formaţiunilor necomuniste?

Dorin Chirtoacă: Şansele sunt de sută la sută, pentru că orice pas al oricăreia dintre cele patru formaţiuni într-o altă direcţie decât direcţia coaliţiei democratice va fi taxat de alegători şi încă foarte dur.

Votul dat pentru cele patru formaţiuni de opoziţie este un vot împotriva comuniştilor şi în favoarea democraţiei. Indiferent că este pentru PD, PL, PLDM sau AMN, este vot clar pentru democraţie şi integrare europeană şi un vot anticomunist. Nesocotirea acestui vot însemnă trădarea alegătorului şi respectiv motivarea acestuia pentru ca data viitoare să fie şi mai atent şi să aleagă şi mai cu grijă pentru a preveni o nouă trădare.

De fapt, un asemenea vot anticomunist a avut loc şi în anul 2005 – aproximativ 55 la sută din alegători au votat şi atunci pentru democraţie. Doar că am avut mai mulţi democraţi neinspiraţi care au trecut cu comuniştii, după ce şi redistribuirea, de asemenea, i-a favorizat pe comunişti.

De data aceasta însă redistribuirea i-a favorizat mai puţin, datorită faptului că în cursă s-au înscris mai puţine formaţiuni, iar cinci din cei opt concurenţi au intrat în Parlament. Din acest punct de vedere, participarea unui număr mai mic de formaţiuni politice în scrutin a favorizat opoziţia.

NewsIn: În ce măsură partidele liberale vor accepta o colaborare cu comuniştii pentru a obţine cele minim opt voturi necesare alegerii şefului statului?

Dorin Chirtoacă: Evident că ar fi bine dacă, pe modelul trecerii unor primari ai Partidului Comuniştilor la Partidul Democrat al lui Marian Lupu, să aibă loc şi trecerea mai multor deputaţi comunişti la PD.

În ceea ce priveşte idea unei coaliţii largi în Parlament, poziţia PL este foarte clară, de foarte mulţi ani – nu poate fi niciun fel de coaliţie între PL şi PCRM.

Dincolo de această poziţie a PL, trebuie constatat că orice alianţă sau coaliţie cu comuniştii înseamnă a nu schimba nimic. Înseamnă a păstra starea de lucruri actuală. Or, noi vorbim de o schimbare nu doar la nivel de majoritate în Parlament şi principalele poziţii în stat, vorbim despre o schimbare a sistemului. Iar în prezent sistemul este în totalitate pe mâna comuniştilor.

NewsIn: Cum vedeţi evoluţile imediat următoare constituirii unei coaliţii democratice în Parlament?

Dorin Chirtoacă: Cred că primul obiectiv este formarea acestei coaliţii, pentru a şti clar care sunt oponenţii politici în Republica Moldova. Apoi vor urma negocierile cu Partidul Comuniştilor în vederea obţinerii celor minim opt voturi necesare alegerii preşedintelui şi să vedem la acea etapă cum poate fi depăşit acest aparent impas.

NewsIn: Se vorbeşte deja cu insistenţă depre faptul că noi alegeri ar putea avea loc anul viitor, în situaţia în care Parlamentul nu va reuşi să aleagă un şef de stat.

Dorin Chirtoacă: Nu ar fi de dorit o asemenea evoluţie. Ar fi corect din partea comuniştilor să ia act de faptul că au pierdut alegerile parlamentare, să delege voturi pentru alegerea preşedintelui, să treacă în opoziţie şi să critice viitoarea guvernare aşa cum o face oricare opoziţie, în vederea pregătirii alegerilor locale din 2011 sau a celor parlamentare din 2013. Aşa ar fi corect din partea lor.

Chiar modificarea Constituţiei ar putea fi acceptată în vederea micşorării acestui număr minim necesar pentru alegerea preşedintelui, până la majoritatea simplă de 52 de voturi, exact ca la preşedintele Parlamentului sau la învestirea guvernului, urmând să se menţină necesitatea acumulării a două treimi doar în cazul demiterii şefului statului, ceea ce i-ar asigura în principiu stabilitatea în funcţie. Pe viitor, pentru 2013, ar fi de luat în considerare şi modificarea procedurii de alegere a preşedintelui, în aşa fel încât acesta să fie ales prin vot direct de către popor. Acum nu cred că ar fi oportun să modificăm procedura şi să mai organizăm alegeri pentru Preşedinţie – oamenii au obosit de alegeri.

NewsIn: Cum credeţi că vor putea fi depăşite disputele şi eventualele conflicte pe funcţii dintre membrii coaliţiei democratice, în aşa fel încât să nu se repete eşecul guvernării democrate din anul 2000, după care la putere au venit comuniştii?

Dorin Chirtoacă: Am toată încrederea că există suficientă experienţă şi maturitate politică pentru a nu eşua într-un asemenea mod, pentru că asta ar însemna să le oferim pe tavă Republica Moldova comuniştilor. Or asta ar fi o crimă a opoziţiei în faţa celor care au luptat, cu preţul vieţii chiar, pentru ca Republica Moldova să devină un stat liber. Şi avem din păcate victime ale regimului comunist.

NewsIn: Care ar trebui să fie priorităţile viitoarei coaliţii liberal-democrate?

Dorin Chirtoacă: Prioritatea numărul unu este asigurarea stabilităţii sociale, economice, financiare. Este vorba despre o reechilibrare a vistieriei statului care a fost forţat umflată pe hârtie şi care a fost forţat golită în prima jumătate a anului, inclusiv rezerva de valută, şi care este relativ descoperită pentru a doua jumătate a anului datorită unei gestionări defectuoase din partea puterii comuniste. Lucru pe care, de exemplu, nu l-am admis la Primaria Chişinău, care este într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar şi nu ne-am permis să cheltuim mai mult decât vom fi în stare să încasăm. Ceea ce din pacate nu a făcut Guvernul, care în acest moment ne datorează 15 milioane de lei. Se impune, deci, micşorarea oricăror cheluieli ale statului care nu sunt prioritare şi completarea rezervei bugetare pentru asigurarea achitării pensiilor, salariilor şi plăţilor sociale.

Cea de a doua prioritate ar fi relansarea circuitului economic intern, protejarea producătorilor interni şi a pieţei interne, pentru ca aceştia să se dezvolte şi să deschidă noi locuri de muncă. Trebuie să se renunţe la acumularea de bani de peste hotare şi apoi scoaterea acestora din ţară prin importuri excesive, fără niciun avantaj intern pentru Republica Moldova

În al treilea rând, legea trebuie să fie pentru toţi lege – de la vlădică la opincă. Libertatea media este prioritară şi asta se poate face peste noapte fără discuţii. Trebuie acordată acoperire republicană pentru toate canalele media care doresc acest lucru şi au capacitatea să întreţină o reţea media naţională. Este nevoie de asemenea de independenţa justiţiei, de activitatea corectă şi conformă normelor a Procuraturii, tot ceea ce înseamnă edificarea unui stat de drept cu instituţii funcţionale, respectarea drepturilor omului şi a democraţiei.

Având aceste trei lucruri îndeplinite – economie la buget şi protecţia socială, refacerea circuitului economic intern şi protejarea producătorilor autohtoni şi statul de drept – a patra prioritate ar fi atragerea de investiţii străine şi transformarea Republicii Moldova într-un stat care absoarbe investiţii, care vor duce la conectarea ţării la un circuit economic internaţional obiectiv pentru ca să nu existe riscul izolării şi destabilizării situaţiei economice.

Pe plan extern ar fi prioritară normalizarea relaţiilor cu vecinii – România şi Ucraina, dar şi cu Rusia -, după ce acestea au fost deteriorate de puterea comunistă, relansarea şi aducerea relaţiilor cu UE pe un făgaş al seriozităţii şi al unor angajamente asumate şi îndeplinite, nu doar declaraţii şi mai mult nimic. Apoi, pas cu pas, atingerea obiectivului de asociere a Republicii Moldova la UE, iar pentru o perspectivă mai lungă – chiar integrarea în UE.

Se impune eliminarea vizelor pentru România, refacerea relaţiilor diplomatice, un efort pentru a obţine libera circulaţie măcar în România a cetăţenilor moldoveni.

NewsIn: Se poate spune că Republica Moldova se află în acest moment în pragul unei noi epoci politice?

Dorin Chirtoacă: Cu siguranţă da, fie că vor dori sau nu actualii lideri politici să o facă, realitatea îi obligă, realitatea ne obligă şi dacă vor fi abateri de la aceste lucruri, vom fi taxaţi imediat şi foarte dur.

Dacă acum opt ani de zile aceste lucruri nu erau suficient de bine cunoscute şi coapte în societate, acum lucrurile s-au “copt”, oamenii ştiu şi se uită foarte atent cine şi cum se comportă în punerea în aplicare a valorilor democratice. Orice abatere va fi taxată de electorat până la zero procente încredere şi fiecare lider politic trebuie să fie conştient de acest lucru.

Reuşita PL în aceste alegeri este de a fi promovat pe scena politică cu succes în ultimii patru ani, de când sutem mai vizibili, dar de fapt şi în toţi cei 20 de ani de independenţă, prin activitatea liderilor noştri, consecvenţa şi îndeplinirea angajamentelor asumate. Faptul că un partid ajuns într-o poziţie de conducere la Chişinău nu s-a abătut nicio clipă de la angajamentele asumate şi nu a trădat, nu a făcut jocuri duble, i-a obligat pe toţi ceilalţi parteneri din tabăra democratică să stabilească şi ei nişte standarde de la care să nu poată coborî. Şi acum aceste standarde sunt valabile pentru patru partide – PL, PLDM, PD şi AMN. Orice abatere a altor partide de la aceste standarde automat va da un plus Partidului Liberal şi un minus pentru cel care a deraiat.

Să ne amintim şi de perioada aprilie 2009, când PL a spus din capul locului că nici nu se discută vreo posibilă alianţă sau cooperare cu comuniştii şi votarea unui preşedinte comunist. Automat acest lucru a devenit valabil şi pentru celelalte două partide necomuniste intrate atunci în Parlament – PLDM şi AMN. Pentru că orice pas greşit ar fi făcut ei, ar fi însemnat să meargă în jos şi noi să mergem în sus.

Noi am reuşit să impunem acest standard în politica moldovenească şi sunt convins că şi de acum încolo vom căuta ca această ştachetă să fie ridicată din ce în ce mai sus.

În politica moldovenească au fost tot timpul afaceri şi interese. Noi nu suntem legaţi de afaceri, nu suntem legaţi de interese şi deci ne este cu mult mai uşor să promovăm aceste lucruri.

De fapt, schimbarea a început în 2007, când PL a demonstrat că se poate schimba ceva în “monolitul” construit de comunişti, preluând prin alegeri Primăria Chişinău. Până atunci nici măcar nu se credea că se poate.

NewsIn: Cum vedeţi viitorul comunismului în Republica Moldova?

Dorin Chirtoacă: În măsura în care va fi libertatea presei, comunismul va dispărea pentru totdeauna. Chiar dacă va mai fi, va fi un comunism marginal, de genul celui al lui Ziuganov din Federaţia Rusă. Comuniştii moldoveni au avut şansa să meargă spre un comunism reformat, dar au eşuat într-un mesaj comunist de tip stalinist. Chiar glumea cineva – parcă ar fi fost în perioada lui Stalin în ultimile luni în Republica Moldova, cu denigrarea şi demonizarea opoziţiei şi calificarea ei ca fascism. Comuniştii au pierdut în asemenea condiţii şi acest lucru arată că revenirea la ideologia comunist-stalinistă a lui Voronin şi a PCRM nu i-a adus decât prejudicii. Şi din acest punct de vedere, comunismul nu poate rămâne decât la nivelul unor grupuri îndoctrinate, la care mintea nu judecă.

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …