Victor Chirilă: Viitorul preşedinte va trebui să fie o candidatură credibilă şi pentru potenţialii votanţi din partea comuniştilor

MOLDOVA

Directorul executiv interimar al Alianţei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, consideră că există şanse ca cele patru partide să reuşească să promoveze la funcţia de Preşedinte o persoană anjagată politic, însă „acest lucru depinde, în primul rând, de candidatura pe care o vor înainta-o”.

„Va trebui să fie o candidatură credibilă şi pentru potenţialii votanţi din partea comuniştilor. Sigur, Partidul Comuniştilor va analiza această candidatură prin prisma celor cinci principii pe care le enunţase încă înainte de alegerile anticipate (Cele cinci principii includ, în linii generale, „contracararea crizei economice pe baza menţinerii stabilităţii sistemului financiar, precum şi a actualelor standarde, garanţii şi angajamente”;

„activitatea legislativă şi politică comună pentru modernizarea europeană a Moldovei”;

„recunoaşterea reintegrării ţării drept principala sarcină a statalităţii moldoveneşti”;

„dezvoltarea în continuare a politicii naţionale a Moldovei, bazată pe consolidarea şi susţinerea identităţii moldoveneşti” şi „menţinerea şi întărirea parteneriatului Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, precum şi intensificarea eforturilor Moldovei în vederea dezvoltării colaborării multilaterale în cadrul CSI” – Imedia).

Dacă candidatul coaliţiei va corespunde în linii mari acestor principii, există şanse ca el să fie votat. Nu cred, totuşi, că o astfel de candidatură ar putea fi votată dacă va avea legături strânse cu unul din cele patru partide” a menţionat Victor Chirilă.

„Probabil, vor urma discuţii extrem de dure între noua coaliţie şi comunişti în privinţa candidaturii viitorului Preşedinte. Comuniştii nu vor ceda atât de uşor. Nu cred că ei sunt atât de slabi cum îşi imaginează unii analişti, experţi sau politicieni. Partidul este controlat, în continuare, cu mână forte de Vladimir Voronin şi liderii celor patru partide vor trebui să discute, în primul rând, cu domnul Voronin. Nu este exclus că domnului Voronin va trebui să i se ofere anumite garanţii în schimbul celor opt voturi necesare pentru alegerea şefului statului”, a mai spus analistul.

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …