Ianukovici a recunoscut ca vrea apropierea Kievului de Moscova

Viktor Ianukovici, presedintele ales al Ucrainei, a declarat, in cadrul unui interviu acordat cotidianului britanic The Daily Telegraph, ca Vestul nu are motive de ingrijorare, in ciuda planurilor sale de consolidare a relatiilor cu Moscova.

Acesta a precizat ca Vestul va avea de castigat de pe urma noii sale pozitii si a subliniat faptul ca, in timpul presedintiei sale, nu vor mai exista conflicte cu Moscova in domeniul gazelor naturale.

“Am invatat din greselile pe care le-am facut in trecut, (…) imi doresc sa avem relatii pragmatice si echilibrate cu partenerii nostrii startegici”, a mai adugat liderul Partidului Regiunilor. Cu toate acestea, in cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune rusesc, preluat de EUobserver, Ianukovici a declarat ca, in timpul mandatului sau, integrarea in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va fi scoasa de pe agenda politica a Ucrainei si a precizat ca el este dispus sa prelungeasca termenul pana la care flota rusa poate stationa la Sevastopol, data limita fixata initial fiind anul 2017.

Referindu-se la relatiile cu Moscova, Ianukovici a afirmat: “trebuie sa revenim la bunele relatii din trecut si trebuie sa cooperam pentru binele ambelor state”. In acelasi timp, presedintele rus Dmitri Medvedev i-a trimis o scrisoare de felicitare lui Ianukovici, cu ocazia alegerii in postul de presedinte, si l-a invitat sa faca o vizita la Moscova, cat mai curand.

Sursa: ziuaveche.ro

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …