Romania sustine initiativa Uniunii Europene privind eliminarea vizelor pentru Rusia

Ministrii de externe din UE au participat luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe, unul din subiectele abordate in cadrul intalnirii fiind posibilitatea eliminarii vizelor pentru Rusia.

Prezent la reuniune, ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a aratat ca Rusia este un partener strategic al UE si ca Uniunea trebuie sa colaboreze cu aceasta nu numai in chestiuni legate de vecinatate, ci si pentru a identifica solutii comune la provocarile globale actuale. Potrivit unui comunicat al MAE, in ceea ce priveste chestiunea vizelor, seful diplomatiei romane a subliniat ca tara noastra este o sustinatoare a politicii de liberalizare a regimului de vize. “Este nevoie insa de o abordare regionala, care sa asigure nu doar progrese in relatia cu Rusia, ci si fata de statele vizate de Parteneriatul Estic, fata de care UE si-a luat angajamente”, a adaugat Baconschi. Aceasta propunere urmeaza sa fie dezbatuta si in cadrul summitului UE – Rusia, de la Rostov- pe – Don, care urmeaza sa se desfasoare in perioada 31 mai – 1 iunie 2010. Conform EUobserver, pozitia Romaniei a fost sustinuta si de Germania si Polonia, Radek Sikorski, seful diplomatiei de la Varsovia afirmand ca, in acest context, UE nu trebuie sa uite de o serie de state post – sovietice, cum ar fi Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova sau Ucraina.

Tot luni, ministrii de externe din Romania, Ucraina, Cehia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania, Suedia si Marea Britanie au participat la o reuniune informala a “Grupului de prieteni ai Ucrainei”, desfasurata la ambasada Poloniei de la Bruxelles. Subiectele discutate au vizat situatia curenta din Ucraina, incluzand aspecte economice si energetice, cooperarea UE – Ucraina, cu accent pe incheierea unui acord de asociere si a unui acord de liber schimb cuprinzator si liberalizarea regimului de vize.

Sursa: ziuaveche.ro

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …