Moscova reactiveaza la Kiev federalizarea Republicii Moldova

Declaratia comuna a presedintilor rus si ucrainean reactiveaza prin termenii folositi planul de federalizare a Republicii Moldova. Conform unimedia.md in declaratia comuna a presedintilor Dmitri Medvedev si Viktor Ianukovici se afirma ca Moldova si regiunea transnistreana trebuie sa fie o singura tara, cu armata si zona economica unica – exact elementele de baza ale unei federatii. In textul declaratiei se mentioneaza ca Rusia si Ucraina opteaza ca solutia problemei transnistrene sa fie identificata doar prin mijloace politice pasnice, dar in baza unui dialog egal dintre autoritatile de la Chisinau si Tiraspol (punand astfel pe picior de egalitatea Republica Moldova si Transnistria) cu scopul determinarii unui statut special pentru regiunea Transnistreana in cadrul suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova, neutralitatii Constitutionale si formarii unei zone economice si a apararii unice, scrie gazeta.ru.Ria Novosti. “Rusia si Ucraina accentueaza rolul important si stabilizator in actuala operatiune pacificatoare din regiune si pledeaza pentru o colaborare constructiva a tuturor elementelor ei componente”, se mai mentioneaza in document. Medvedev si Ianukovici au mentionat ca, in declaratia de la Moscova din 18 martie 2009, partile s-au pronuntat pentru transformarea operatiunii actuale in una pacificatoare, sub egida OSCE, in contextul reglementarii conflictului transnistrean si confirma disponibilitatea de a participa in acest proces.

Moscova si Kievul vor continua sa depuna eforturi pentru restabilirea intelegerii reciproce intre Moldova si Transnistria si “fac apel catre ambele parti de a se abtine de la actiuni unilaterale”, se spune in declaratia semnata de Dmitrii Medvedev si Victor Ianukovici, citata de

Moscova si Kievul intentioneaza “impreuna cu partenerii internationali sa contribuie la crearea unor conditii corespunzatoare pentru reinceperea activitatii Sedintelor permanente ce vizeaza procesul negocierilor referitor la reglementarea conflictului transnistrean, cu participarea reprezentantilor politici din Moldova, Transnistria, mediatori din Ucraina, OSCE, Federatia Rusa si observatori ai UE si SUA”.
Intalnirea dintre Medvedev si Ianukovici, pericol pentru romani

Presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, se afla intr-o vizita oficiala la Kiev, in perioada 17-18 mai, la invitatia lui Victor Ianukovici. In cadrul acestei vizite, cei doi presedinti vor discuta despre cooperarea in domeniul energiei si aviatiei si vor face o declaratie privind problema transnitreana. Saptamana trecuta, presa rusa a vorbit pe larg despre aceasta intalnire, ce ar putea avea efecte imediate si pe tremen mediu asupra Romaniei si Republicii Moldova. In primul rand, este vorba despre schimbarea politicii Ucrainei fata de regimul ilegal la Tiraspol si deschiderea granitei de vest, pe sectorul transnistrean. Masura ce va submina misiunea europeana din zona. De asemenea, este vorba si despre deschiderea unor baze militare ucrainene si rusesti in apropierea granitelor cu Romania, dupa cum scriau Segodnya si Nezavisimaia Gazeta. Ca sa nu mai pomenim si de preconizatul acord privind colaborarea intre serviciile de securitate, FSB, respectiv SBU, potrivit caruia membrii serviciului rus de contraspionaj se vor intoarce la Sevastopol.

Seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Nariskin, le-a spus jurnalistilor ca vizita va fi „fara precedent din punct de vedere a intensitatii si a impactului dialogului politic la cel mai nalt nivel”. El a mentionat ca aceasta este a saptea intalnire a celor doi presedinti, incepand cu luna martie a acestui an, relateaza RIA Novosti. Narishkin a declarat ca si problema unirii companiilor Gazprom si Naftogaz va fi atinsa in cadrul intlanirii celor doi presedinti, luandu-se in calcul crearea unei intreprinderi mixte. Propunerea din 30 aprilie de a uni companiile gazifere este un subiect mai complex, de aceea este putin probabil sa se ia o decizie acum, sustine seful administratiei prezidentiale.

Legat de stationarea Flotei ruse la Marea Neagra, Medvedev a declarat ca baza maritima de la Sevastopol reprezinta o garantie pentru securitatea europeana, motiv pentru care Europa si NATO nu s-au alarmat din cauza acestui acord dintre Rusia si Ucraina. De asemenea, se vor semna cateva acorduri privind reglementarea transnistreana, dar se va discuta si despre crearea unei intreprinderi mixte in sfera constructiei de avioane.
„Cu noua putere ucraineana se lucreaza mai bine”

Presedintele rus Medvedev sustine ca lucreaza mult mai bine cu noua conducere a Ucrainei. El a precizat ca cifra de afaceri a crescut de doua ori pentru primul trimestru al acestui an, iar acest lucru se datoreaza politicilor administratiei ucrainene actuale „Intr-o mare masura acest lucru se datoreaza faptului ca statul ucrainean are o administrare diferita, ne este mai usor sa ne intelegem cu dumneavoastra”, a mentionat Dmitri Medvedev.
Ianukovici: „Ploaia aduce bani”

Seful statului ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat ca spera ca aceasta vizita sa aduca la convorbiri constructive, mentionand ca ploaia puternica, de care a avut parte la sosire liderul rus, este un semn bun. „Se spune ca ploaia este aducatoare de bani”, a precizat Ianukovici. In replica, D. Medvedev a spus: „In privinta vremii….este bine cand totul incepe cu o pagina curata”.

Printre altele, presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, considera ca cifra de afaceri intre Rusia si Ucraina pentru acest an va depasi 35 de miliarde de dolari. „In patru luni, de la inceputul anului, cifra de afaceri a crescut de 1,5 ori, suntem siguri ca ne indreptam spre cifra de 35 de miliarde pe an”, sustine Ianukovici.
Opozitia vrea sa protesteze

In legatura cu aceasta vizita, paza administratiei prezidentiale a fost intarita. Anterior, formatiunea politica „Svoboda” si partidul „Pentru Ucraina” au anuntat ca vor organiza actiuni de protest importiva „politicii tradarii a lui Ianukovici” in timpul vizitei presedintelui rus.

In cadrul vizitei, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, si a Ucrainei, Viktor Ianukovici, au deschis ceremonia de comemorare a victimelor Golodomor-ului din anii ’30. De asemenea, in ciuda ploii cu grindina, ei au depus coroane de flori la Flacara Eterna la Mormantul Ostasului Necunoscut de la Kiev.

Source: ziuaveche.ro

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …