Moscova promite sa reia sprijinul financiar acordat Transnistriei

Rusia va restabili ajutorul financiar pentru Transnistria luna viitoare si acesta va fi acordat in continuare, a dat asigurari miercuri, la Chisinau, ministrul adjunct rus de externe Grigori Karasin, intr-o declaratie de presa pentru jurnalistii rusi, la incheierea vizitei sale in Republica Moldova.

“Acest ajutor este acordat regiunii, unde traiesc multi cetateni rusi, unde sunt probleme economice, majoritatea fiind legate de nereglementarea problemei transnistrene”, a explicat diplomatul rus, potrivit Agerpres.

Grigori Karasin, aflat marti in vizita la Tiraspol dupa discutiile purtate la Chisinau, a dat asigurari in cadrul unei intalniri cu liderul transnistrean Igor Smirnov ca Federatia Rusa va continua sa sustina dezvoltarea social-economica a Transnistriei, potrivit unui comunicat al serviciului de presa al conducerii transnistrene, citat miercuri de RIA Novosti.

“Trebuie date noi impulsuri, trebuie deschise noi sfere de interactiune. Oamenii, care traiesc in Transnistria, doresc acest lucru, au nevoie de el. Noi intelegem foarte bine aceasta si vom acorda sprijin in sfera sociala si in cea a dezvoltarii economice a Transnistriei”, a afirmat Grigori Karasin.

Aceste declaratii ale ministrului adjunct rus de externe intervin dupa ce, saptamana trecuta, cotidianul rus Kommersant scria ca autoproclamata republica nistreana nu mai primeste sprijin financiar de la Federatia Rusa. Este vorba de banii pe care guvernul rus ii trimite din 2008, la solicitarea sovietului suprem de la Tiraspol. Asa-zisul parlament al autoproclamatei republici a adresat atunci Dumei de Stat rugamintea de a intermedia alocarea unui sprijin financiar pentru majorarea pensiilor. Cererea a fost aprobata si, de atunci, Tiraspolul a primit bani fara intrerupere. In prima jumatate a anului 2010, Tiraspolul a primit 414 milioane de ruble (peste 10 milioane de euro). Ultima transa trimestriala a fost virata in cursul primaverii, dupa care ajutorul a fost inghetat brusc.

Sursa: ziuaveche.ro

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …