Baconschi: Scandalul de spionaj de la Moscova este legat de Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, crede intr-o posibila legatura intre scandalul recent de la Moscova privind acuzarea diplomatului roman Gabriel Grecu de spionaj si sustinerea pe care tara noastra o acorda Republicii Moldova. “Fara indoiala ca are. Rusia e preocupata de scutul antiracheta, e preocupata de orientarea proeuropeana si, implicit, proromaneasca a Aliantei pentru Integrarea Europeana care guverneaza la Chisinau. Problema Transnistriei este din nou pe tapet dupa acest memorandum de intelegere Merkel-Medvedev, ne asteptam la reluarea formatului de negocieri “5+2″, la un rol mai pronuntat al UE, care nu trebuie sa fie doar un observator in acest proces si pe 5 septembrie are loc referendumul din R. Moldova. Avem la orizont si alegerile anticipate din tara vecina, deci probabil ca exista o anxietate fata de ceea ce probabil la Moscova este privit ca risc la R. Moldova sa devina prea apropiata de UE”, a declarat Baconschi, luni seara, la TVR, intrebat daca incidentul cu Moscova ar putea avea legatura cu sprjinul pe care Romania il da unor forte din Republica Moldova.

In ceea ce priveste implicatiile economice pe care recentul incident diplomatic le-ar putea avea, seful diplomatiei a sustinut ca Romania si-a focalizat exporturile spre piata interna a UE si a primit cea mai mare parte a investitiilor straine care au relansat economia romaneasca in ultimul deceniu din tari membre ale UE sau din Statele Unite, transmite Agerpres. Cat priveste recentele tensiuni economice dintre Rusia si Republica Moldova, ministrul roman a spus: “Tipul acesta de retorsiune economica apartine unui tip de politica externa desuet. Eu cred ca parteneriatul pentru modernizarea Rusiei incheiat intre Moscova si UE va da roade, ca exista in marea natiunea ruseasca o dorinta de schimbare a paradigmei, trebuie cu totii sa ne detasam de razboiul rece si sa ne instalam in secolul XXI – fara complexe, fara sa uitam trecutul, dar cautand sa gasim solutii rationale pentru un viitor comun”. Ministrul Baconschi a declarat ca nu crede intr-o posibila majorare a pretului gazelor pentru Romania dupa scandalul cu diplomatul Gabriel Grecu. “Exista intre cele doua economii deja niste punti de legatura, o prezenta investitionala ruseasca in cateva industrii, printre care cea foarte strategica a aluminiului, exista discutii cu Gazprom din partea Ministerului Economiei. Cred ca in 2011, cu capul pe umeri, vom reusi sa ne respectam un pic mai mult si sa cooperam mai bine”, a spus diplomatul roman.

Despre o posibila intalnire cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, anuntata inaintea scandalului diplomatic, Baconschi a afirmat ca partea romana ramane deschisa in acest sens. “In ceea ce ma priveste, am sa particip la sesiunea de toamna a Adunarii Generale ONU, de la New York, acolo era terenul pe care aceasta intrevedere fusese convenita, pe canale diplomatice. De partea romana disponibilitatea este intacta pentru o astfel de intalnire”, a explicat Baconschi, adaugand ca n-a primit vreun mesaj dinspre partea rusa care sa anuleze intalnirea.

Sursa: ziuaveche.ro

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …