Kész átverés!

Ursula von der Leyen stratégiája az Európai Bizottság élén eddig hatékonynak tűnik. Az uniós csúcsok előtt emeli a tétet, sokszor olyan javaslatot tár az állam- és kormányfők elé, amiről saját maga is tudja, hogy nem fogadják el, végül azonban olyan megállapodás születik, ami után mindenki győztesnek érezheti magát. Magyarország számára a győzelem ma már egyértelműen azt jelenti, hogy továbbra is minél inkább feleljünk meg az orosz érdekeknek.

Így történt ez a múlt heti uniós csúcs után is. Megegyezés született arról, hogy az Unió gázbeszerzői együttesen, egy vásárlóként lépnek fel a nyersanyag beszerzésénél. A cél az, hogy erősebb alkupozíciót alakítsanak ki, hiszen teljesen logikus, hogy közös fellépéssel előnyösebb szerződést lehet kialkudni, mivel csökkenti az gáz értékesítőjének extraprofitját. Az EU-csúcson született megegyezés értelmében ez a beszerzések 15 százalékáig kötelező az uniós tagállamok számára, a maradék 85 százalék közös beszerzése viszont önkéntes lesz.

A gyakorlatban arról van szó, hogy a Bizottság árplafont javasol a holland gáztőzsdén, a TTF-en való kereskedésre. Erre azért van szükség, mert az ottani kereskedést még mindig a vezetékes gáz uralja és nem veszi figyelembe a cseppfolyósított gázzal való ellátást, amitől Európa már túlnyomórészt függ. Tehát a gáz ára a tőzsdén jelenleg lényegesen drágább, mint a földrész más börzéin. Viszont az ár túl alacsony sem lehet, mert akkor a kereskedők messze elkerülnék Európát.

Látható, mennyire bonyolult az árképzés ügye. Arra azonban egyszerűbb megadni a választ, tényleg igaza volt-e a magyar kormányfőnek, amikor azt mondta, megint sikeresen tárgyalt, mert „kiharcolta”, hogy a Gazprommal között hosszútávú szerződést ne érintse a megállapodás. Miért is jó ez?

Kinek jó az, ha mi drágábban vesszük a gázt, mint Európa többi része? A választ nyilván sejtjük, a gond az, hogy sokan még ezekután is sötétben tapogatóznak.

Check Also

Russia Quietly Closes In on Putin’s First Major Goal in Ukraine

Russia is close to seizing all of Ukraine’s eastern Luhansk region, according to an updated …