Romania va instala 20 interceptoare antiracheta

Discutiile cu SUA privind scutul antiracheta vizeaza amplasarea pe teritoriul Romaniei a unui numar de circa 20 interceptoare, care sa fie instalate intr-o locatie “adecvata”, iar procesul de negociere a unui acord in acest sens va dura, probabil, un an si jumatate, potrivit ministrului de Externe. Negocierile dintre Romania si SUA privind scutul antiracheta au reprezentat un subiect al discutiei pe care ministrul de Externe, Teodor Baconschi, aflat la Sofia cu ocazia vizitei premierului Emil Boc, a avut-o, vineri, cu omologul sau bulgar.

El a declarat, la sfarsitul acestei discutii, ca l-a informat pe ministrul bulgar de Externe despre decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de a accepta propunerea Statelor Unite privind negocierea unui acord de instalare, pana in 2015, “a unui segment” din programul american antiracheta, informeaza Mediafax. “I-am spus ca procesul de negociere va dura, probabil, un an si jumatate, ca este vorba de circa 20 de interceptoare care vor fi instalate intr-o locatie adecvata si ca Romania isi va informa toti vecinii, in principal pe cei din UE si NATO, cu privire la derularea procesului de negociere si implementarea sistemului antiracheta”, a spus Baconschi.

La 4 februarie, SUA au invitat oficial Romania sa participe la scutul antiracheta. Mesajul presedintelui american a fost adus la Bucuresti de Ellen Tauscher, subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului. In aceeasi zi, CSAT a decis sa aprobe propunerea de a gazdui interceptori terestri de tipul SM-3 ca parte a planului administratiei Barack Obama privind “abordarea gradual-adaptiva a sistemului de aparare antiracheta in Europa”. Potrivit MAE, decizia CSAT din 4 februarie de a accepta propunerea partii americane privind gazduirea unor interceptoare in cadrul scutului antiracheta al SUA este in deplin acord cu ceea ce s-a convenit anterior la nivelul NATO, fiind inscrisa insa pana in prezent in registrul bilateral al cooperarii.

Sursa: ziuaveche.ro

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …