Moartea celor dragi provoaca suferinta si durere

Atunci cand seful guvernului israelian a acordat o mana libera armatei israeliene pentru desfasurarea oricaror operatiuni militare,avea ca scop stoparea atacurilor lansate de unele grupari palestiniene din Fasia Gaza .

Conform Rompres, Sharon le-a ordonat trupelor sa desfasoare operatiuni fara limita de timp si sa faca uz de toate mijloacele, impotriva palestinienilor sub pretextul combaterii“organizatiilor teroriste” din Fasia Gaza.

Premierul israelian a luat aceasta decizie in urma atentatului Palestinian din 13 Ianuarie 2005 de la punctul de trecere israelian la intrarea in Fasia Gaza, atentat soldat cu moartea a sase civili israelieni – conform unei surse israeliene

. Un consilier a lui Sharon a afirmat ca au fost inghetate pana la noi ordine orice contacte cu palestinienii in urma atentatului . Ordinele lui Sharon pot fi considerate o reactie negativa, deoarece si atentatul respectiv a fost de asemenea o reactie negativa a gruparii palestiniene la atacurile israeliene din orasul “Bet Lahia”in Fasia Gaza, soldate cu moartea a opt civili palestinieni.

Ca urmare a acestor “reactii contra reactii”,care prejudiciaza grav procesul de pace, normalizarea relatiilor arabe cu Israelul si cauza palestiniana,noul presedinte palestinian M. Abbas a declarat toleranta zero fata de activistii palestinieni din gruparile respective, chemand toate organizatiile la dialog.De asemenea a cerut responsabililor cu securitatea sa faca ordine in teritoriile autoritatii palestiniene, mai ales in Fasia Gaza,locul in care trupele israeliene continua sa fie prezente pana in momentul de fata,musamalizand nedreptatile pe care le fac locuitorilor.Un exemplu ilustrativ al acestor nedreptati il contstituie asasinarea unei fetite de zece ani in curtea scolii.Desi asasinatul a fost un act intentionat,glontul destinat fetitei a fost declarat “un glont ratacit”.

Intr-o situatie tensionata unde reactiile violente ale ambelor parti isi spun cuvantul,facand victime printe civili,ratiunea trebuie sa intervina pentru a pune capat manifestarii instinctului oamenilor aflati in situatii tensionate.Pozitia lui M. Abbas fata de situatiile mentionate anterior se reflecta in promisiunea facuta in timpul campaniei sale electorale,conform careia acesta va face ordine in autoritatea palestiniana, va lupta impotriva anarhiei si va instaura un nou sistem stabil si legal.

Chiar la prima sedinta in prezenta premierului Ahmed Quraie,noul presedinte a relansat dialogul la nivel intern si extern, dand responsabililor cu securitatea un ultimatum, pentru a restabili ordinea,conform legii. In cadrul aceleiasi sedinte,Abbas a declarat reforma privind autoritatea palestiniana . Masurile luate in plan intern au iscat nemultumiri in randurile organizatiilor intrasigente,insa pozitia lui Abbas a ramas aceeasi,acesta continuand dialogul.Presedintele a impus punctul lui de vedere in favoarea interesului poporului Palestinian,pledand pentru o conciliere cu poporul israelian conform foii de parcurs .Ca urmare,ministrul palestinian insarcinat cu negocierile “Saeb Eracat “ a criticat inghetarea contactelor,pe care premierul israelian o hotarase: “Respingem inghetarea contactelor decisa de Israel, precum si criticile adresate presedintelui M. Abbas “. Acesta a afirmat apoi ca cel mai bun mijloc de a relansa procesul de pace, nu este inghetarea contactelor, ci din contra,reluarea lor.

Secretarul de stat American,Colin Powel si-a exprimat speranta in faptul ca inghetarea contactelor cu palestinienii va fi temporara, cerand autoritatii palestiniene sa faca toate eforturile posibile pentru a opri violentele .

Pozitia ferma a autoritatii palestiniene este una strategica,obiectivul strategiei fiind acela de a relansa procesul de pace,de a implementa foaia de parcurs,si de a continua reforma in favoarea interesului national,conform caruia violenta trebuie inlaturata si dialogul trebuie sa constituie baza,pentru o conciliere intre ambele popoare.

Statul palestinian independent,suveran,unde traiesc crestini, evrei, si musulmani,egali in drepturi,este scopul final al demersurilor mentionate anterior.Atat Yasser Arafat,timp de 40 de ani,cat si succesorul sau,Mahmud Abbas au sustinut aceste demersuri,considerand ca situatiile dramatice create sunt actiuni ale miscarii sioniste,ale caror victime sunt atat palestinienii cat si evreii.

Continuarea procesului de pace este cea mai probabila solutie,intrucat nu este posibil ca violenta sa umbreasca umanitatea unor popoare,care cu certitudine s-au saturat de suferinta si durerea provocate de moartea celor dragi.

AHMED JABER, corespondent „EURASIA-PRESS"

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …