Siria, incoltita de “Raportul Mehlis”

Arta tergiversarii

Indulcirea tonului autoritatilor siriene survine intr-un moment extrem de delicat. Concluziile raportului urmeaza a fi discutate maine in Consiliul de Securitate al ONU, care va dezbate si ce masuri punitive se impun. Statele Unite au sustinut aplicarea unor sanctiuni economice, insa, dupa cat se pare, Consiliul s-ar putea multumi, pentru moment, cu impunerea unui ultimatum, Siriei cerandu-i-se sa colaboreze pe deplin cu inspectorii ONU. In aceasta situatie, o prelungire a anchetei cu trei luni ar oferi Siriei un ragaz pentru a pune la punct o strategie care sa-i permita evitarea unor sanctiuni si a izolarii internationale.

Pericol de haos

Concluziile “Raportului Mehlis” ar putea duce la destabilizarea regimului de la Damasc, iar responsabilii americani se tem ca, in acest caz, eforturile de stabilizare a situatiei din Irak ar putea fi afectate, releva “Sunday Times”, in editia de ieri. “Nu dorim haos in Siria, in conditiile in care incercam sa stopam haosul din Irak”, a spus un responsabil american, citat de publicatia britanica. Potrivit unor oficiali din Orientul Mijlociu, Al-Assad a fost prezent la o intalnire in timpul careia cumnatul lui, Asef Shawkat, seful serviciilor siriene de informatii militare, si fratele presedintelui, Maher, au argumentat ca Hariri trebuia eliminat. Presedintele Siriei se pare ca nu a fost de acord cu aceasta idee, dar Shawkat si Maher au pus totusi in aplicare planul.

Nominalizarea celor doi in “Raportul Mehlis” l-a plasat pe liderul de la Damasc intr-o pozitie foarte delicata. Bashar al-Assad fie va ignora presiunile internationale privind organizarea unui proces, fie va trebui sa ordone arestarea sefului serviciilor de securitate ale regimului. Preocuparea principala a Washingtonului este legata de lipsa unui succesor al actualului presedinte sirian, iar eventualele lupte pentru putere ar putea servi cauza insurgentilor irakieni, care pot transforma Siria intr-o baza a operatiunilor.

Criza in Liban

“Raportul Mehlis” a dus la tensionarea climatului politic si in Liban, unde se cere tot mai insistent demisia presedintelui Emile Lahoud, despre care documentul ONU afirma ca ar fi fost sunat pe telefonul mobil de un individ implicat in atentatul contra lui Rafic Hariri, cu cateva minute inainte de explozia in care si-au pierdut viata fostul premier si alte 22 de persoane. Este vorba despre un fundamentalist sunnit pe nume Mahmoud Abdel-Al, care a fost arestat ieri la Beirut. Biroul de presa al presedintelui Lahoud a dezmintit informatia ca acesta ar fi vorbit la telefon cu Abdel-Al.

Check Also

La Pologne et la Roumanie tentent-elles d’annexer une partie de l’Ukraine ?

Le conflit ukrainien aurait signifié un retour à la guerre froide entre la Russie et …