Ahmed Jaber, ziarist roman de origine palestiniana, explica dedesubturile scandalului caricaturilor.
Ahmed Jaber precizeaza ca, in religia islamica, prezentarea imaginii profetului Mahomed este interzisa.
Dumnezeu, ca o lumina
Doar imitarea vocii lui intr-un film este permisa, iar Dumnezeu nu poate fi reprezentat decat ca o lumina. Aceasta este o hotarare atat a centrelor religioase sunite, cat si siite. Caricaturile lansate de publicatia daneza il infatiseaza ca terorist, inconjurat de femei, alaturi de simboluri sfinte islamice, luate in deradere. Ipostaze care nu au nici o legatura cu viata si invataturile profetului. Chiar el insusi, cand a trait, a luptat impotriva “chipului cioplit”, una dintre cele 10 porunci ale lui Dumnezeu, care stau si la baza religiei islamice.
Demnitatea presei si religia
“In acest caz”, spune Ahmed Jaber, ” nu este vorba de libertatea presei, ci de demnitatea ei. Niciodata, ziaristii musulmani n-ar fi publicat caricaturi ale lui Moise sau ale lui Iisus, sau oricare alta personalitate din religia iudaica si crestina “. Mahomed este ultimul profet al lui Dumnezeu, care vine sa completeze religia iudaica si crestina intr-un singur Dumnezeu. “Musulmanii sunt invatati sa-i iubeasca pe Moise, pe Iisus, fiul Fecioarei Maria, si pe Mahomed in egala masura”, precizeaza Ahmed Jaber, “iar mass- media ar trebui sa aiba demnitatea sa respecte credinta”.
Oastea saracilor, incontrolabila
Profetul Mahomed este sursa morala, spirituala si chiar materiala a saracilor. Acesta a dat legea zaqatului, care prevede ca orice musulman sa dea nevoiasilor din venitul lui anual o cota- parte. Aceasta oaste a saracilor este practic incontrolabila cand este vorba de sentimentele religioase. “Valul de violente produs de publicarea acestor caricaturi a fost, cu certitudine, prevazut”, este de parere Ahmed Jaber”. Saracii nu au decat credinta si nu le poti cere toleranta fata de cei ce o terfelesc”.
UNICA SOLUTIE: RATIUNEA
Institutul Al Azhar din Egipt (pentru suniti) si Centrul Spiritual din Qom, Iran (pentru siiti), singurele care sunt in masura sa dea legi sfinte (fatwa) au subliniat ca singurul mod de a rezolva problema este unul rational, nu prin violenta.
STRATEGIA OBSCURA
In spatele acestui scandal, este de parere jurnalistul, se afla o sursa obscura. Este de notorietate ca tarile scandinave au relatii foarte bune cu tarile arabe, atat economice, cat si politice, ele fiind implicate activ in procesul de pace din Orientul Mijlociu.
CINE A FOST MAHOMED
Mahomed s-a nascut in Arabia Saudita in anul 571 e.n. Era sarac, dar s-a remarcat prin cinstea sa deosebita. Mahomed obisnuia sa se retraga in singuratate si izolare, in pestera Hira’, in muntele Nur. Implinise patruzeci de ani cand, in sihastria sa, un inger – Jibra’il (Gabriel) – i-a aparut in fata. Asa incepe povestea profetului Mahomed (al carui nume inseamna “demn de lauda”). Revelatia a marcat inceputul rolului lui Mahomed ca trimis al lui Allah. A fost si punctul de pornire al miscarii islamice, dusa de el pana la sfarsitul vietii. Viata sa a fost un exemplu perfect al credintei totale la poruncile lui Allah. (O.C.)
DEZLEGARE LA CRIMA
Doua mii de siiti irakieni au cerut, ieri, emiterea unui decret religios (fatwa) prin care sa fie autorizata asasinarea autorilor caricaturilor cu profetul Mahomed, relateaza Mediafax, dupa AFP. Purtand un banner pe care scria “Cerem autoritatii religioase sa emita o fatwa clara prin care sa autorizeze asasinarea caricaturistilor”, manifestantii s-au reunit in centrul orasului Kut, la chemarea curentului liderului radical Moqtada Al Sadr, tinand in maini exemplare ale Coranului. Ei au incendiat drapele daneze si au strigat “Nu Israelului!”, “Nu Americii!”. Pe alte pancarte se putea citi: “Rusine ziarului danez care a publicat caricaturile ce au adus atingere profetului Mahomed” sau “Publicarea unor astfel de imagini incurajeaza terorismul”.