TENSIUNILE SE ACUTIZEAZÄ‚ ÃŽN ORIENTUL MIJLOCIU

artid1.jpgIsraelul ameninţă cu reocuparea Fâşiei Gaza dacă atentatele palestinienilor continuă. Mahmud Abbas a anulat decizia premierului palestinian de a înfiinţa noi trupe de securitate care erau formate din activişti ai aripilor armate ale grupării Hamas. Decizia lui Abbas vine după ce Israelul a anunţat că şeful noilor structuri de securitate este o persoană căutată tocmai pentru terorism. Noile trupe de securitate ale guvernului condus de gruparea radicală Hamas au fost înfiinţate joi pentru a susţine forţele deja existente. Mare parte a forţelor de securitate palestiniene este formată din membri ai grupării Fatah, condusă de preşedintele Mahmud Abbas.

Tot joi, Guvernul a numit ca şef al serviciului nou-înfiinţat pe Jamal Abu Samhadana, unul dintre militanţii care se află pe lista israelienilor la rubrica cei mai căutaţi terorişti. De altfel, liderul radical a ameninţat din nou Israelul. Cum comitetul de rezistenţă din care face parte noul demintar palestinian a organizat numeroase atentate cu bombă împotriva Israelului, israelienii încearcă încă din anul 2000 să îl asasineze pe Samhadana. Numirea lui Samhadana demonstrează legătura strânsă dintre activităţile politice ale Hamas şi operaţiunile teroriste ale organizaţiei.

Mai mult, unui lideri ai armatei israeliene au ameninţat că vor ocupa din nou o parte din Fâşia Gaza, dacă militanţii palestinieni continuă violenţele. Situaţia a devenit şi mai tensionată în teritoriile palestiniene, mai ales că relaţia dintre premierul Ismail Hanieh şi preşedintele Abbas nu a fost niciodată prea cordială. Motivul este refuzul premierului de a renunţa la atentate şi a negocia un tratat de pace cu Israelul. Abbas ca o ameninţare şi preşedintele a decis să anuleze iniţiativa premierului. Preşedintele Mahmud Abbas a decis să îi trimită o scrisorea premierului Ismail Hanieh în care îi va spune că deciziile sunt ilegale şi că sunt nule.

Check Also

Les États-Unis déclinent l’invitation d’Israël à déclencher la troisième guerre mondiale (pour l’instant)

Biden pourrait mettre fin à tout cela par un simple coup de téléphone. Le fait …