REPUBLICA MOLDOVA SCHIMBÄ‚ CSI PE UE

artid_1154119582.jpgÎn Republica Moldova există o voinţă politică reală de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. O declaraţie în acest sens a fost făcută de preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, la finele vizitei sale oficiale la Chişinău. Oficialul APCE a subliniat că, în anul 2005, parlamentul Moldovei a adoptat o serie de legi ce aliniază cadrul legislativ al ţării la standardele Uniunii Europene, în special la capitolele instituţii penitenciare, independenţa sistemului judiciar şi a presei. Totodată, Rene van der Linden a subliniat necesitatea implementării prevederilor acestor legi.

Pe de altă parte, un grup de deputaÅ£i din Parlamentul de la ChiÅŸinău au iniÅ£iat un proiect de lege privind ieÅŸirea Republicii Moldova din CSI. Autorii acestei iniÅ£iative legislative consideră că ultimul summit al CSI desfăşurat la Moscova “a demonstrat o dată în plus ineficienÅ£a acestei organizaÅ£ii regionale”, ridicând din nou problema oportunităţii existenÅ£ei Republicii Moldova în această structură.

IniÅ£iatorii proiectului de lege menÅ£ionat mai au ca argument ÅŸi faptul că autorităţile moldovene vor solicita Uniunii Europene, după finalizarea implementării Planului de AcÅ£iuni R. Moldova – UE, semnarea Acordului de asociere la UE, un moment, care, în opinia lor, ” trebuie pregătit”, inclusiv prin ieÅŸirea ţării din CSI.

DeputaÅ£ii precizează însă că, potrivit proiectului lor de lege, Republica Moldova nu va părăsi CSI imediat, ci doar o dată cu semnarea Acordului de asociere cu UE, când “aflarea concomitentă în ambele structuri va fi incompatibilă”. Ei propun ca până atunci, ministerul moldovean de Externe “să pregătească semnarea acordurilor bilaterale reciproc avantajoase cu toate ţările CSI”.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …