MARINA IRANIANÄ‚ S-A RETRAS

artid_1156256866.jpgGabriel Comănescu a declarat că marina iraniană a părăsit platforma de foraj Orizont, după ce 20 de petrolişti marini români şi 7 indieni, aflaţi la bord, au fost atacaţi cu salve de tun de o navă militară iraniană, marţi dimineaţă. Platforma a fost sechestrată cu întregul echipaj la bord, în apele Golfului Persic. Ofiţerul de presă al Companiei Grup Servicii Petroliere, proprietara platformei Orizont, a declarat pemtru Rompres că acţiunea în forţă a autorităţilor iraniene survine pe marginea unui litigiu comercial declanşat în urmã cu câteva luni, pentru neachitarea serviciilor de prospecţiune, prestate către beneficiar.„Noi am operat cu două platforme petroliere în Golful Persic, pentru compania petrolieră iraniană aproape doi ani, şi, în ultimele şase luni, beneficiarul nostru nu şi-a mai respectat clauzele contractuale, respectiv nu a mai deschis în bancă un nou acreditiv, pentru anul în curs. În consecinţă, noi am notificat firma parteneră pentru rezilierea contactului, fapt ce ne-a atras mari dificultăţi, mergând până la atacarea cu armament greu a platformei Orizont, luarea cu asalt a complexului de foraj, întreruperea comunicaţilor radio cu ţara la ora 10,00 în această dimineaţă şi sechestrarea echipajului, pe platforma heliportului, sub ameninţarea armelor”, a declarat Radu Petrescu.

Preşedintele Traian Băsescu a încercat să îl contacteze pe omologul său iranian. Demersul său a eşuat, însă, din cauza sărbătorii din Iran, la care a participat şi Mahmoud Ahmadinejad. Ofiţerul de presă al Companiei GSP SRL a mai precizat că, în urmă cu câteva zile, firma a reuşit să scoată de pe locaţie cealaltă platformă de foraj maritim, Fortuna, care a fost remorcată în portul Sarjah, pentru reparaţii, fapt ce a determinat probabil autorităţile iraniene să acţioneze în forţă.

Ambasadorul Iranului în România a asigurat oficialităţile române că nu există pericolul ca cetăţenii români să fie luaţi ostatici. Mai mult, el l-a asigurat pe Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe, că se va găsi rapid o rezolvare a problemei. Gabriel Comănescu, preşedintele societăţii Grup Servicii Petroliere, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 că oameni de afaceri iranieni au ameninţat compania, dacă nu le lăsa sau le vindea platforma.
EXCLUSIV ANTENA 3 – Gabriel Comănescu:

Mircea Haş, însărcinatul cu afaceri al ambasadei României la Teheran, a declarat că a făcut demersuri oficiale pentru a-i scăpa pe marinarii români sechestraţi pe platforma Orizont, însă azi este o sărbătoare religioasă importantă în Iran, motiv pentru care nu a primit niciun răspuns de la autorităţi. Mircea Haş, însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Iran: 

PSD cere convocarea CSAT
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că din punct de vedere juridic întâmplarea din apele Golfului Persic este un act de ostilitate armată, o provocare împotriva intereselor româneşti şi o încălcare a teritoriului românesc. PSD cere preşedintelui Băsescu să facă demersurile necesare pentru ajutorarea românilor sechestraţi. Primul pas este în opinia preşedintelui social-democrat convocare CSAT. 

Analistul militar Radu Tudor a declarat la Antena 3 că situaţia din Golful Persic este cu atât mai gravă cu cât România nu are un ataşat militar în Iran sau un acord bilateral cu această ţară. Radu Tudor îndeamnă autorităţile române să încerce o rezolvare a conflictului pe cale parlamentară. MAE a trimis deja un protest oficial omologilor de la Teheran. 

Istoria conflictului GSP cu Iranul
Istoria platformelor maritime ale GSP aflate în Iran este una destul de încurcată. În urmă cu o săptămână, Iranul cerea ajutorul Emiratelor pentru a recupera o unitate românească de foraj marin. Este vorba de platforma Fortuna, care aparţinea tot societăţii Grup Servicii Petroliere şi, potrivit iranienilor, era închiriată pentru doi ani. Numai că, pe nepusă masă, românii au remorcat platforma spre Emirate.

Oficialii companiei româneÅŸti susÅ£ineau că utilajul lor, Fortuna, a plecat legal din apele iraniene. Se confruntau însă cu o mare problemă – o altă platformă a companiei, Orizont, se afla încă în zona respectivă. GSP spune platforma este reÅ£inută ilegal în apele iraniene, încă din luna aprilie.

La jumătatea lui august, iranienii au solicitat Emiratelor Arabe Unite să nu permită accesul unităţii de foraj marin Fortuna, despre care susţineau că a fost transportată în mod ilegal din apele iraniene, în apele teritoriale ale Emiratelor Arabe. Informaţia a fost dată de agenţia iraniană de presă Shana.

Aceeaşi sursă susţinea că un vas care se îndrepta spre Emiratele Arabe Unite a intrat în mod ilegal în apele unde se află zăcământul petrolier iranian Hangam şi a transportat unitatea de foraj din apele teritoriale ale Iranului. Acţiune ilegală în ochii Teheranului.

Potrivit iranienilor, Fortuna a fost închiriată de compania Oil Kish pe o perioadă de doi ani. Oil Kish şi Grup Servicii Petroliere sunt implicate într-o dispută legală privind Fortuna, despre care Iranul susţine că se află încă sub contract de închiriere. Din punctul lor de vedere platforma românească pur şi simplu a fugit.

Grupul de Servicii Petroliere cel care deţine atât platforma Fortuna cât şi platforma Orizont, care a fost atacată în Golful Persic, este o firmă înfiinţată în urmă cu doi ani, iar anul acesta are ca ţintă de afaceri 150 de milioane de dolari.

Preşedintele Grupului, Gabriel Comănescu, a declarat că autorităţile iraniene au permis platformei Fortuna să părăsească apele teritoriale, iar PetroIran, compania care folosea platforma de foraj, nu are nici un drept să susţină că utilajul a fost luat ilegal. Grup Servicii Petroliere a dat în judecată Petroiran.

Preşedintele grupului, Gabriel Comănescu, acuza, la momentul respectiv PetroIran şi că reţine ilegal o altă platformă a companiei, Orizont. Şi despre această platformă, preşedintele GSP susţine că are un ordin judecătoresc care îi permite să o ia, dar PetroIran se opune.

Analiştii sunt de părere că situaţia e încurcată şi rezolvarea ei ţine mai ales de clauzele contractuale. Clauze contractuale rămase însă necunoscute, chiar dacă fiecare parte susţine că a îndeplinit condiţiile.

PetroIran afirmă că a închiriat platformele pentru doi ani, în timp ce partea română consideră că şi-a terminat treaba. Dacă aceste clauze nu au fost însă respectate atunci se va lăsa cu repercusiuni.

Din cauza riscurilor politice din Iran, multe companii străine nu mai lucrează în această ţară. Sunt foarte puţine platforme marine în apele teritorile ale Iranului şi asta în ciuda oportunităţilor de afaceri de acolo.
 

 

 

Check Also

Tehran’s triad: propaganda, proxies, and preparedness

The regime in Tehran finds itself increasingly besieged by challenges, ranging from the faltering influence …