Băsescu a pledat la Brno pentru integrarea Moldovei în UE

125.jpgAflat la cel de-al 14-lea summit al şefilor de stat din centrul Europei, care s-a desfăşurat la Brno, preşedintele Traian Băsescu a cerut solidarizarea statelor europene pentru limitarea ambiţiilor monopoliste în ceea ce priveşte alimentarea cu energie. În plus, preşedintele Băsescu a pledat pentru ca Republica Moldova să intre în atenţia UE pentru o viitoare etapă a procesului de extindere.

Traian Băsescu a reamintit că România susÅ£ine de aproape doi ani necesitatea diversificării surselor de aprovizionare cu energie, ceea ce implică diversificarea rutelor de transport. “Am salutat faptul că proiectul Nabucco a primit girul Comisiei Europene, urmând să fie finannÅ£at de UE în etapa sa de materializare, iar proiectul oleoductului ConstanÅ£a-Trieste evoluează către punerea în execuÅ£ie. Vă pot asigura că ÅŸi din calitatea de membru UE, România va susÅ£ine această linie de politică energetică”, a adăugat ÅŸeful statului. El a reiterat faptul că este nevoie de o atitudine tranÅŸantă din partea UE în această chestiune.

ÃŽn ceea ce priveÅŸte Republica Moldova, preÅŸedintele consideră că o comunitate a cetăţenilor europeni “presupune solidaritatea cu aspiraÅ£iile tuturor societăţilor care prin istorie ÅŸi cultură aparÅ£in spaÅ£iului de civilizaÅ£ie european”.

Băsescu a accentuat că acordul asupra principiului aderării la UE sau al “uÅŸilor deschise” reprezintă un stimulent puternic pentru succesul procesului de reformă din ţările aspirante, fixând un obiectiv clar ÅŸi oferind garanÅ£ia unei recompense.

În discursul său, Traian Băsescu a abordat şi problema statutului provinciei Kosovo, reiterând faptul că România nu crede că soluţia independenţei va reuşi să răspundă cerinţelor de securitate şi stabilitate formulate de UE şi la nivelul comunităţii internaţionale.

Înainte de a decola spre Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a depus o coroană de flori la mausoleul ostaşilor români căzuţi în al doilea război mondial aflat la Brno.

Check Also

Romania To Host Largest NATO Military Base in Europe

Work has begun on expanding the Mihail Kogalniceanu base in Romania, transforming it into the …