Ultimul membru al grupului Ilaşcu, Tudor Petrov Popa, a fost eliberat astăzi

Tudor Petrov Popa, ultimul dintre cei patru membri ai grupului Ilaşcu arestaţi în timpul conflictului armat de pe Nistru şi condamnaţi de către Curtea Supremă a autoproclamatei Republici Transnistrene la 15 ani de închisoare, a fost eliberat astăzi, în jurul orelor 10.

Tudor Petrov Popa a fost eliberat la două zile după eliberarea lui Andrei Ivanţoc.

Cei patru membri ai grupului IlaÅŸcu – Ilie IlaÅŸcu, Alexandru LeÅŸco, Andrei IvanÅ£oc ÅŸi Tudor Petrov-Popa – au luptat pentru ca Republica Moldova să-ÅŸi păstreze integritatea teritorială, în războiul civil care s-a terminat prin desprinderea Transnistriei.

Cu puţin înainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestaţi şi judecaţi pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Leşco la 12 ani de închisoare, iar Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa au primit câte 15 ani de închisoare.

În urma presiunilor internaţionale, Ilie Ilaşcu a fost graţiat şi eliberat, după nouă ani de detenţie şi după ce a fost ales senator în Parlamentul României, pe listele Partidului România Mare.

Trei ani mai târziu, în 2004, a fost pus în libertate şi Alexandru Leşco, dar la expirarea termenului de detenţie. În acelaşi an, după ce fusese sesizată de Ilie Ilaşcu, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova şi Rusia în cazul Ilaşcu şi a cerut punerea în libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflaţi în detenţie în Transnistria. Autorităţile transnistrene nu s-au conformat însă, iar Federaţia Rusă a susţinut că nu are cum să intervină în favoarea deţinuţilor.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …