România ÅŸi Bulgaria vor scăpa probabil, luna aceasta, de sancÅ£iunile Uniunii Europene, în pofida eÅŸecului lor de a anihila corupÅ£ia ÅŸi crima organizată, după ce au aderat la clubul european în ianuarie, comentează Financial Times în ediÅ£ia electronică de astăzi.PreÅŸedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că executivul european va întocmi un raport “robust” despre progresele ambelor ţări. DeÅŸi încă nu a fost luată nicio decizie finală, oficiali de la Bruxelles spun că României ÅŸi Bulgariei li se va spune să accelereze reformele, dar sancÅ£iunile vor fi păstrate ca soluÅ£ie de rezervă, potrivit Financial Times.
ExperÅ£ii juridici de la Bruxelles au conchis că sancÅ£iunile – în special nerecunoaÅŸterea deciziilor tribunalelor din cele două ţări – ar putea lovi interesele părÅ£ilor care trăiesc sau desfăşoară afaceri în România ÅŸi Bulgaria. De asemenea, suspendarea fondurilor europene, pentru a le proteja de riscul fraudelor, este considerată o soluÅ£ie dificil de luat din punct de vedere legal, scrie publicaÅ£ia britanică.
Este de aşteptat ca Barroso să anunţe la 27 iunie că, deşi ambele ţări au făcut progrese, niciuna nu a întreprins suficiente eforturi pentru a elimina corupţia endemică. Dacă cele două ţări vor continua să eşueze în asanarea sistemelor lor juridic şi politic, această situaţie ar putea afecta apetenţa UE de a continua extinderea în Balcani, consideră FT.
Jose Manuel Barroso a avertizat însă marÅ£i că este în joc “credibilitatea” ambelor ţări ÅŸi le-a cerut insistent să facă reformele necesare pentru a întruni criteriul de bază al Uniunii – domnia legii, precizează cotidianul financiar, care face referire ÅŸi la întrevederea de marÅ£i dintre Barroso ÅŸi premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Zbuciumul politic din România a deturnat procesul de reformă, în timp ce în Bulgaria nicio figură importantă nu a fost condamnată pentru corupţie sau crimă organizată, arată publicaţia britanică.