Financial Times: Reformele în justiţia românească s-au împotmolit după aderare în agitaţia politică de la Bucureşti

Odată intrate în Uniunea Europeană, România şi Bulgaria şi-au pierdut avântul de a face reforme pe care-l aveau înainte de aderare, comentează astăzi Financial Times.Bruxelles a primit de la aderarea celor două ţări est-europene o lecţie bună despre cum nu trebuie să se facă viitoarea extindere a Uniunii Europene, se arată în comentariul Financial Times intitulat Nou-veniţii rătăcitori ai Europei.

Atunci când UE a dat undă verde aderării României şi Bulgariei în 2007, a renunţat la cel mai puternic stimul pentru aplicarea reformelor, comentează Financial Times. Singurele mecanisme prin care cele două ţări mai pot fi obligate să facă reforme sunt acum ameninţarea cu aplicarea unor sancţiuni.

Efectul neîndeplinirii angajamentelor va duce la aplicarea unor criterii mult mai aspre pentru aderarea ţărilor din Balcanii de Vest. Acesta este şi motivul pentru care susţinătorii aderării Croaţiei sunt cu ochii pe raportul Comisiei Europene din 27 iunie privind progresele în Justiţie ale României, comentează Financial Times.

Potrivit unor oficiali europeni care lucrează la acest raport, nici BucureÅŸtiul, nici Sofia nu au făcut progrese suficiente în reforma sistemului judiciar. Lupta anticorupÅ£ie din România s-a împotmolit în agitaÅ£ia politică de la BucureÅŸti, iar Bruxelles-ul suspectează că unele cazuri de corupÅ£ie la nivel înalt instrumentate în justiÅ£ia românească sunt influenÅ£ate politic, comentează Financial Times. Legea ANI a fost “ÅŸtirbită” de Parlamentul de la BucureÅŸti, iar oficialii europeni o văd ca pe o farsă.

Financial Times apreciază că Bruxelles-ul probabil nu va aplica sancţiuni celor două ţări nou intrate în Uniunea Europeană şi le va mai da răgaz până în decembrie să facă reformele asumate.

Check Also

La Pologne et la Roumanie tentent-elles d’annexer une partie de l’Ukraine ?

Le conflit ukrainien aurait signifié un retour à la guerre froide entre la Russie et …