Schimb Cioroianu-Rice: lucrare de doctorat contra butoni Tiffany

142.jpgIn cadrul recentei intrevederi pe care a avut-o la Washington cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, Adrian Cioroianu a tinut sa-i faca acesteia un cadou inedit: teza sa de doctorat despre Ceausescu, scrisa in limba franceza. Ministrul roman de Externe si-ar dori ca Rice sa o si citeasca: „Mi-as dori sa aiba si timpul sa se uite peste ea. Acum nu stiu cum a apreciat-o, asa sigur ca s-a aratat interesata. Cu siguranta ca a fost politicoasa“, ne-a declarat ministrul de Externe.

Din fericire, oficialul american nu va avea probleme cu limba in care a fost scrisa lucrarea. Ea a inceput sa invete franceza de la trei ani. Nici subiectul tezei nu ar trebui s-o plictiseasca pe Condi, aceasta fiind de-a lungul timpului profesor de studii politice la Universitatea din Standford, specializat pe comunismul est-european.

Ministrul Cioroianu i-a si scris o dedicatie Condoleezzei, una pe care insa nu prea si-o mai aminteste. „Nu mai stiu ce i-am scris ca dedicatie, «Cu prietenie», ceva de genul asta i-am scris in masina, in timp ce ma indreptam spre ea“, spune acesta. Lucrarea a fost publicata in 2004, la Editura Curtea Veche, bineinteles in franceza, si poate fi achizitionata de pe site-ul editurii cu numai 20 de lei.

In schimbul tezei sale, Adrian Cioroianu a primit de la seful diplomatiei americane o pereche de butoni de camasa de la Tiffany. „Sigur ca o sa-mi faca placere sa-i port“, ne-a marturisit acesta. Conform site-ului oficial al lantului de magazine, o pereche de butoni din argint costa de la 150 de dolari in sus. Daca sint din aur, eventual si cu diamante, perechea poate ajunge si la peste 2.500 de dolari. Potrivit legii privind cadourile demnitarilor, ministrul de Externe va trebui sa declare acest cadou in termen de 30 de zile, o comisie din minister urmind sa-l evalueze. Daca valoarea acestuia depaseste 200 de euro, iar Adrian Cioroianu va dori sa-l pastreze, acesta va trebui sa-l rascumpere.

Intrevederea Adrian Cioroianu – Condoleezza Rice, care a avut loc pe 15 iunie, la Casa Alba, a nascut numeroase controverse. Una dintre ele a vizat cunostintele de limba engleza ale ministrului roman de Externe, acesta rezumindu-se a fi un simplu yesman in timpul briefingului comun cu secretarul de Stat american. „Da, da, desigur”, „bineinteles“ au fost singurele interventii ale lui Cioroianu, care nu a ezitat sa o intrerupa insa pe Condi pentru a-si expune „opiniile“.

In plus, ziarul „Ziua“ sustine ca ministrul de Externe a fost umilit la intrarea in Statele Unite, fiind nevoit sa-si scoata cureaua si sa se descalte la vama. Atit Ministerul de Externe, cit si Ambasada SUA au negat imediat aceasta situatie, precizind ca Cioroianu a beneficiat de protocolul rapid aplicabil in cazul vizitelor efectuate de oficiali straini de rang inalt.

Check Also

Romania’s Draft Law On Dispatching Troops To Protect Its Compatriots Abroad Is Aimed At Moldova

There’s been talk since Moldova’s independence of merging with Romania on the basis of their …