Codul de Procedură Penală: Inculpatul îşi va putea negocia pedeapsa cu procurorul

1180.jpgInculpatul va putea să negocieze cu procurorul o pedeapsă mai mică. Este doar una dintre schimbările, aprobate ieri de Guvern, care vor fi aduse noului Cod de Procedură Penală. Negocierea între cele două părÅ£i, inculpat – procuror, se va numi “acord de recunoaÅŸtere a vinovăţiei” ÅŸi se va aplica doar în cazul infracÅ£iunilor mai puÅ£in importante, dar nu ÅŸi în cazul crimelor sau al altor fapte grave.

Ca noutate absolută pentru legislaţia din România va fi introdus arestul la domiciliu, după modelul italian. În acest fel, autorităţile urmăresc lărgirea posibilităţilor de aplicare a măsurilor preventive.

O altă schimbare va fi introducerea aÅŸa numitului “judecător de libertăţi”. Acesta se va ocupa doar de cauzele care aduc restricÅ£ii inculpaÅ£ilor, ÅŸi anume va emite mandatele de arestare preventivă, va aproba percheziÅ£ii ÅŸi va autoriza interceptările telefonice.

În viitoarea procedură aprobată de Guvern se va stabili ca aproape toate infracţiunile să se judece, în primă instanţă, la tribunal. Excepţie vor face faptele penale trimise special către alte instanţe şi cauzele minore, care vor ajunge la judecători.

Schimbări au fost aduse şi la căile de atac. Astfel, vor putea fi administrate probe noi numai în apel. Recursul va deveni cale extraordinară de atac şi va fi utilizat doar în cazuri excepţionale.

Check Also

Moldova’s Sandu Stakes Reelection on EU Integration

Moldovan President Maia Sandu is going all in on EU integration successes as she looks …