Isteria “Cazului Mailat” tensioneza intreaga Europa

Cazul Giovannei Reggiani, italianca violata si omorata de un Romulus Mailat,tanar roman de etnie roma, aduce inca o bila neagra Romaniei, a carei imagine nu a fost atat de proasta de la mineriada din 1990. Presa internationala a tratat pe larg acest subiect, amintind ca emigrantii romani nu sunt la prima infractiune de acest gen. Titlurile din presa italiana, franceza, spaniola si britanica plaseaza din nou Romania la “coltul” Europei.

Unde mai pui ca, speculat atat de presa straina cat si cea autohtona, s-a creat o adevarata isterie generala. De ambele tabere.
Autoritatile de la Roma desfiinteaza una cate una taberele de rromi din capitala italiana. Fenomenul ii ingrijoreaza pe primarii localitatilor din jurul Romei, care se tem de un nou aflux de imigranti. Intre timp, o miscare politica de extrema-dreapta de la Genova cere masuri urgente impotriva rromilor. In caz contrar, formatiunea ameninta ca va trece la evacuari fortate ale taberelor ilegale. Forza Nuova, o miscare de extrema dreapta, a avertizat autoritatile de la Genova ca va trece la actiune, in cazul in care cele doua tabere de rromi nu vor fi evacuate, in termen de 10 zile. Este o noua manifestare a valului de xenofobie izbucnit in Italia, dupa asasinatul de la Roma, atribuit unui roman.
“Italia trebuia sa instituie un moratoriu fata de Romania, asa cum au facut Spania, Germania, Austria si Anglia care si-au inchis frontierele timp de doi ani pentru lucratorii proveniti din aceasta tara. Daca eu as fi fost la guvern, as fi facut-o’’, a opinat Silvio Berlusconi intr-o declaratie de presa pe tema situatiei de urgenta privind siguranta cetatenilor.
Acesta nu este singurul ultimatum adresat romanilor. In august, o grupare extremista, autointitulata “Grupul armat de purificare etnica” – GAPE – a revendicat incendierea unei tabere de romi de la Livorno, in care si-au pierdut viata, in noaptea de 10 spre 11 august, patru copii originari din Romania. GAPE adresase si un ultimatum tuturor rromilor din Italia sa paraseasca aceasta tara pana la 15 septembrie.
La Bucuresti se tin consfatuiri peste consfatuiri. Premierul Calin Popescu Tariceanu a convocat, ieri, o reuniune de urgenta, la Palatul Victoria, in cursul careia a fost elaborat un pachet de masuri pentru protejarea romanilor “onesti si cinstiti” din Italia.
“Am analizat inclusiv masurile pe care le putem adopta si aceste masuri vizeaza apararea intereselor sutelor de mii de romani care lucreaza si traiesc in Italia. Sunt integrati, sunt oameni onesti si cinstiti si guvernul trebuie sa le apare interesele. Nu vom accepta ca niste infractori sa puna la indoiala sansa romanilor de a duce o viata mai buna, chiar daca acest lucru se petrece in alta tara”, a spus primul ministru, intr-o declaratie de presa. Premierul Tariceanu a subliniat ca “masurile vor fi ferme si energice pentru a pune capat, pe de o parte, in cooperare cu autoritatile italiene, fenomenului infractional, pentru ca Romania nu are drept de actiune pe teritoriul Italiei”.
Seful executivului a anuntat ca va avea o discutie telefonica cu premierul italian, Romano Prodi, pentru a-l ruga sa ia toate masurile necesare pentru protejarea comunitatilor de romani din Italia. Premierul s-a aratat preocupat de faptul ca dincolo de cei patru romani care au fost agresati, sunt multe alte acte marunte, care nu fac decat sa intregeasca acest tablou. “Aici e datoria autoritatilor italiene sa ia atitudine ferma si sa reprime astfel de manifestari”, a mai precizat premierul. El a anuntat ca i-a cerut ministrului de interne, ca impreuna cu ministrul justitiei si ministrul muncii sa pregateasca pentru astazi, un pachet de masuri, care vor avea clar menirea sa contrabalanseze situatia si perceptia care este pe cale sa se instaleze in Italia.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …