Un canal al televiziunii publice italiene a difuzat abia acum un documentar despre aurolacii din Gara de Nord, produs în 2005.Â
Mai multe publicaţii şi posturi de televiziune din Italia s-au întrecut în a prezenta România într-o lumină nefavorabilă.
Filmul realizat de Antonio Martino, intitulat “Gara de Nord – Copii pe stradă”, prezintă în culori sumbre soarta copiilor orfani sau abandonaÅ£i, din România, după căderea regimului comunist. Documentarul, realizat în 2005, a fost difuzat în acest sfârÅŸit de săptămână, în cadrul emisiunii Inchiesta, de postul televiziunii publice italiene Rainews24.
După înlăturarea de la putere a regimului comunist, copiii fugiţi din orfelinate sau provenind din familii destrămate au sosit în Bucureşti, instalându-se în special în zona Gării de Nord. Aceştia încearcă să supravieţuiască cerşind, prostituându-se şi instalându-se în zonele de canalizare a oraşului, traversate de ţevile de apă caldă, sună prezentarea documentarului, postată pe site-ul televiziunii italiene.
Români despre români
Concomitent, canalul de televiziune Italia 1 al trustului Mediaset a difuzat un reportaj în care mai multor imigranţi români în Italia li se cere opinia cu privire la criza generată de delincvenţa românească din Peninsulă şi la modul în care ei înşişi s-au integrat în această ţară.
Intitulat „Români pentru români”, filmul a fost prezentat în cadrul emisiunii satirice Le Iene (Hienele) ÅŸi se doreÅŸte o reacÅ£ie a românilor cinstiÅ£i faţă de delincvenÅ£ele comise de conaÅ£ionalii lor.
ImigranÅ£ii români intervievaÅ£i în reportaj, printre care se numără un specialist în informatică, un lider sindical, o jurnalistă, un electrician, o secretară ÅŸi o vânzătoare, se dezic, într-un limbaj violent, de conaÅ£ionalii lor care comit tâlhării, agresiuni sau violuri în Italia, calificându-i drept „nemernici”, „animale”, „bestii”, „minÅ£i primitive” ÅŸi „monÅŸtri”. „Ne-aÅ£i făcut de ruÅŸine”, „RămâneÅ£i pentru totdeauna în închisoare”, „ÎmpuÅŸcaÅ£i-vă”, „SunteÅ£i animale, întoarceÅ£i-vă acasă”, afirmă românii în materialul video publicat ÅŸi pe site-ul internet al trustului Mediaset.
Mii de intelectuali italieni condamnă ura faţă de români
Peste 3.000 de intelectuali italieni, printre care regizorul Bernardo Bertolucci, au semnat ÅŸi publicat pe internet o petiÅ£ie, intitulată „Triunghiul negru”, preluată ÅŸi de cotidienele italiene, în care protestează faţă de ura declanÅŸată împotriva românilor ÅŸi rromilor din Italia. Intelectualii italieni spun în apel că „a fi român sau rrom nu este o formă de concurs moral. (…) Niciun popor nu e ilegal”.
ÃŽn textul apelului se consemnează faptul că o crimă a fost comisă „probabil” de un român împotriva Giovannei Reggiani, dar încercarea unei românce de a salva o viaţă, agresiunea violentă asupra alteia sau românii bătuÅ£i de mascaÅ£i la un supermaket au fost subiecte ignorate de presă. „Ura ÅŸi suspiciunea au alimentat generalizările: toÅ£i românii sunt rromi, toÅ£i rromii sunt hoÅ£i ÅŸi asasini, toÅ£i hoÅ£ii ÅŸi asasinii trebuie expulzaÅ£i din Italia”.
O urgenţă care nu există
Autorii petiÅ£iei demonsÂtrează că politicienii italieni semnalează o urgenţă care de fapt nu există. Este citat Raportul în privinÅ£a Criminalităţii din perioada 1993 – 2006, conform căruia crimele ÅŸi delictele sunt la nivelul cel mai scăzut din ultimii 20 de ani, în timp ce creÅŸte rata violenÅ£ei domestice.
Semnatarii consideră că este mult mai facilă găsirea unei sperietori colective ( „azi, românii, ieri, musulmanii, altădată, albanezii”) decât implicarea în combaterea adevăratelor cauze ale panicii ÅŸi insecurităţii sociale, produse de globalizare, decât aplicarea legilor privind drepturile la asistenţă sanitară, muncă ÅŸi adăpost ale imigranÅ£ilor.
Apelul menÅ£ionează „exploatarea feroce” a românilor pe ÅŸantiere, pe străzi, unde se prostituează 30.000 de românce, sau prin muncă prost plătită. Semnatarii spun că se construieÅŸte „inamicul absolut” – aÅŸa cum s-a făcut cu rromii, evreii, armenii, sârbii, croaÅ£ii ÅŸi bosniacii – în numele unei politici care promite siguranţă. Mai lipseÅŸte doar „triunghiul negru” pentru antisociali, marca infamiei pe care naziÅŸtii o aplicau pe hainele rromilor, se spune în apel.