Guvernul dă mai mulţi bani pentru măsuri sociale şi ia de la educaţie

Executivul a aprobat ieri a treia rectificare bugetară din acest an. Astfel, au fost alocate fonduri suplimentare pentru diferite măsuri sociale, precum pensii majorate în agricultură şi ajutoare de încălzire. În schimb, au fost reduse bugetele mai multor domenii, printre care Agricultură, Mediu şi Educaţie.
Potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prin a treia rectificare bugetară a fost suplimentat bugetul Ministerului Muncii cu 814 milioane lei, pentru pensiile majorate ale agricultorilor, plata indemnizaţiilor veteranilor de război, ajutoare de încălzire a locuinţei, alocaţii pentru copii. Iar Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a mai primit 200 milioane lei.
Reduceri ale bugetului au fost operate la Ministerul Mediului (un minus de 150 milioane lei), Ministerul Agriculturii (100 milioane lei), Ministerul Apărării (382 milioane lei), Ministerul Educaţiei (435 milioane lei) şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (314 milioane lei).
De asemenea, au fost diminuate sumele aferente creditelor externe la Ministerul Dezvoltării (cu 285 milioane lei), la Ministerul Internelor (80 milioane lei), Ministerul Mediului (31 milioane lei) şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (23 milioane lei). Adomniţei este nemulţumit Principala diminuare de fonduri a fost făcută la Ministerul Educaţiei, unde, potrivit lui Vosganian, au fost micşorate sumele pentru bunuri şi servicii la nivel central, fără a fi afectate investiţiile în infrastructura de învăţământ.
Ministrul EducaÅ£iei, Cristian AdomniÅ£ei, este nemulÅ£umit că bugetul alocat instituÅ£iei a fost redus, prin rectificare, cu 435 milioane lei. “Normal că nu pot fi mulÅ£umit pentru că mi-au fost luaÅ£i aceÅŸti bani, dar vina nu aparÅ£ine ministerului, ci primarilor care nu au fost în stare să folosească sumele pentru repararea ÅŸi recondiÅ£ionarea ÅŸcolilor ÅŸi a grădiniÅ£elor. Probabil că, în viitor, aceste operaÅ£iuni le vom face prin inspectoratele ÅŸcolare”, a declarat AdomniÅ£ei pentru Mediafax.
Premierul Tăriceanu a declarat sâmbătă că unele instituÅ£ii publice nu au capacitatea administrativă de a cheltui banii alocaÅ£i de la buget. “ÃŽn ultimele două luni se doreÅŸte să se cheltuiască de trei ori cât media lunilor precedente, ceea ce nu este normal”, a afirmat Tăriceanu. “Deficit bugetar de 2,4% din PIB” Prin rectificarea de buget, deficitul bugetar a fost diminuat cu 1,16 miliarde lei, până la 9,5 miliarde lei, reprezentând 2,4% din PIB, a explicat Vosganian. El a precizat că, astfel, guvernul a menÅ£inut nivelul veniturilor, dar l-a redus pe cel al cheltuielilor cu valoarea diminuării deficitului, respectiv 1,16 miliarde lei. ÃŽn context, Vosganian a avertizat ordonatorii principali de credite că vor fi strict monitorizaÅ£i de Ministerul Economiei ÅŸi FinanÅ£elor, astfel încât cheltuielile să fie Å£inute sub control, iar excedentul bugetar de 0,3% din PIB obÅ£inut la sfârÅŸitul primelor zece luni ale anului, cumulat cu deficitul programat de 2,4% din PIB, să nu creeze dezechilibre macroeconomice. ÃŽn ceea ce priveÅŸte reducerea deficitului bugetar, ministrul a arătat că aceasta este în concordanţă cu politica bugetară prudentă.
La rectificările bugetare din lunile iunie şi septembrie, Guvernul a menţinut plafonul de deficit bugetar la 2,7% din PIB, nivel prevăzut pentru întregul an. Comisia Europeană a avertizat însă că deficitul va fi de 3,2% din PIB la sfârşitul anului, conform metodologiei europene, dacă nu vor fi luate măsuri pentru controlul strict al cheltuielilor.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …