Intelectualii români fac apel la raţiune pentru dezamorsarea crizei din Italia

2327-132661-clipboard19.jpgDouă sute de intelectuali din Italia ÅŸi România au semnat o scrisoare deschisă, intitulată „Apel la raÅ£iune ÅŸi la responsabilitate”. Prin acest document se solicită politicienilor ÅŸi autorităţilor din cele două ţări să pună capăt tensiunilor din ultima vreme înainte să se ajungă la un „nivel iraÅ£ional”.Horia-Roman Patapievici, Dan Grigore, Oana Pellea, Dan Hăulică, Radu Gabrea, Marcel Chirnoagă, Bruno Mazzoni, profesor universitar Universitatea din Pisa, sau Luisa Valmarin, titular al Catedrei de Limbă ÅŸi Literatură Română la Universitatea „La Sapienza” din Roma, consideră că este momentul să se revină la normal, după ce carabinierii italieni au dat buzna, săptămâna trecută, în camera de hotel a actriÅ£ei Laura Vasiliu, care a fost confundată cu o traficantă de minori. Ei cer ca „infracÅ£iunile să fie judecate ÅŸi condamnate individual, după legile statului de drept, ÅŸi să nu se transforme în pretexte pentru acuzaÅ£ii colective”.

La sfârÅŸitul săptămânii trecute, peste 3.500 de intelectuali italieni, printre care regizorul Bernardo Bertolucci, scriitorii Erri de Luca, Roberto Saviano ÅŸi Carlo Lucarelli, au semnat un manifest, „Triunghiul negru”, în care condamnă violenÅ£a împotriva rromilor, românilor ÅŸi femeilor. (Nicoleta Zaharia)

Valul violenţelor continuă

Doi tineri români, cu vârste de 16 ÅŸi 18 ani, au fost înjunghiaÅ£i duminică seara în localitatea italiană Carmagnola, situată la sud de oraÅŸul Torino de către un grup de italieni, relatează cotidianul “La Repubblica”, în ediÅ£ia online. Cei doi au fost transportaÅ£i la spital, dar vieÅ£ile lor nu sunt în pericol.
Cinci români au fost reÅ£inuÅ£i ÅŸi sunt cercetaÅ£i de carabinierii din Milano după ce au fost prinÅŸi chiar în maÅŸina pe care o furaseră cu câteva zile în urmă. Potrivit cotidianului “City”, ei au fost prinÅŸi după o urmărire ca în filme cu un elicopter al armatei.
Din cauza unei butelii nesupravegheate, un copil a murit, iar alţi patru au fost răniţi într-un incendiu izbucnit, ieri dimineaţă, într-o tabără improvizată din periferia vestică a oraşului Bologna.

Check Also

What are the details of the interception of a Turkish convoy in Azaz?

Individuals intercepted a convoy including Turkish figures at the “Sajo” roundabout near Azaz in the …