NATO ocoleşte puţin România

Un oraş din Ungaria va găzdui baza strategică de transport aerian a Alianţei Nord-Atlantice. Aeroportul din oraşul maghiar Papa, din vestul Ungariei, va fi baza militară de transport strategic al flotei aeriene Nord-Atlantice. Între candidate figurau şi baza Ramstein din Germania şi cea de la Constanţa, în România.Imre Szekeres, ministrul ungar al apărării, a anunţat că NATO a decis să-şi stabilească o bază aeriană strategică în localitatea Papa, în defavoarea celei de la Remstein, din Germania, şi a celei româneşti, de la Constanţa, relatează MTI.

Decizia a fost luată vineri ÅŸi, potrivit ambasadorului SUA la Budapesta – April H. Foley -, ea reflectă faptul că membrii NATO văd în Ungaria un partener de nădejde. AlianÅ£a Nord-Atlantică intenÅ£ionează să plaseze în Papa trei sau patru avioane de transport de tip Boeing C-17 Globemaster III, aparate capabile să zboare în condiÅ£ii nefavorabile cu o încărcătură de 77 de tone aproape 4.500 de kilometri.

Primul C-17 va ajunge pe teritoriul Ungariei la sfârşitul anului viitor, iar celelalte sunt planificate a ateriza în 2009. Aeronavele vor avea un rol-cheie în transportarea trupelor în Irak şi Afganistan, dar şi în furnizarea de logistică şi de provizii în zonele de conflict.

Proiectul va crea între 300 şi 500 de locu ri de muncă pentru locuitorii maghiari din zona aflată în apropierea bazei.

ÃŽn perioada 2006-2007, NATO a investit peste 32 milioane de euro pentru a renova aeroportul din Papa.

ConstanÅ£a, varianta de “rezervă”

Decizia responsabililor AlianÅ£ei Nord-Atlantice vine după ce chiar SUA au sugerat România ca locaÅ£ie pentru principala bază operaÅ£ională a flotei de transport strategic a NATO. DeÅŸi au susÅ£inut iniÅ£ial varianta bazei de la Ramstein, responsabilii americani au îndemnat România să vină cu o “soluÅ£ie de rezervă”.

Reprezentanţii Pentagonului sperau că astfel vor putea să beneficize şi de posibilităţi de transport strategic la baza operaţională avansată de la Mihail Kogălniceanu. În cazul în care NATO ar fi ales aeroportul de la Constanţa ca principală bază pentru transportul strategic aerian, România ar fi avut ocazia să folosească aparatele C-17 atât pentru rotirea contingentelor din Irak şi Afganistan, cât şi aprovizionarea trupelor aflate în zonele de conflict.

Check Also

Iran Update, April 15, 2024

Israeli officials have emphasized the need to respond to the Iranian drone and missile attack …