ÃŽnapoi la Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a trimis ieri Parlamentului spre reexa­mi­nare a legii de aprobare a Ordo­nan­­ţei de Urgenţă 60/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Penală şi a altor legi. El a explicat că noile modificări fă­cu­te de Camera Deputaţilor subordo­nează interesul public celui perso­nal. Bă­sescu a arătat că restrângerea prerogativelor organelor judiciare este extrem de gravă, fiind de natură a submina capacitatea acestora de a afla adevărul, generând o “disoluţie a autorităţii instituţiilor statului”. “Dacă aş fi promovat această lege azi, ar fi ieşit de sub urmărirea penală Patriciu, Tender, Mazăre, Codruţ Şeres, Remeş, Păcuraru, Chiuariu, Nagy, Şerban Mihăilescu şi mulţi alţii. Ţinta acestor modifi­cări la Codul de procedură penală a fost clientela politică.”

ACCENT PE PARTEA VåTåMATå. Traian Băsescu a spus că s-ar fi aşteptat ca noile prevederi să stabilească drepturile şi garanţiile procesuale ale părţilor vătămate, “cu acurateţe”. “Din păcate, nu a reprezentat o preocupare semnificativă a Legislativului. Am să vă dau exemple: ar fi fost extrem de important dacă am fi avut indicaţii în Cod despre cum este protejată comunicatea dacă un primar fură. Din cod aflăm însă cum îl protejează pe primar”, a spus Traian Băsescu. “La fel ar fi fost interesant să aflăm din Codul Penal, din Codul de Procedură Penală cum este protejată naţiunea română dacă un ministru fură. Noi aflăm din acest cod cum este protejat ministrul. Şi se ridică tot felul de îngrădiri în a se desfăşura ancheta. De asemeni, era foarte important dacă am fi putut afla cum este protejat un patron care este furat de salariaţi. Noi aflăm aici cât de bine poate fi protejat salariatul care fură. De asemeni, era extrem de important să vedem care sunt drepturile unui cetăţean în casa căruia, prin efracţie, un infractor intră pe timp de noapte şi îi fură bunuri sau îl agresează. Nu, noi aflăm cum este protejat interesul infractorului care a intrat în casă. Sau, pur şi simplu, să aflăm cum este protejat un cetăţean căruia i se fură portofelul în autobuz. Nu, noi aflăm cum este protejat cel care fură”, a declarat şeful statului.

DISOLUŢIA AUTORITåŢII. Preşedintele a apreciat că modificările la CPP cu accent pe drepturile persoanelor învinuite sau inculpate în cauze grave “implică restrângerea gravă a prerogativelor organelor judiciare”. “Restrângere extrem de periculoasă deoarece afectează eficacitatea organelor de cercetare şi subminează capacitatea lor de a afla adevărul. O asemenea iniţiativă este de natură să genereze o disoluţie a autorităţii instituţiilor statului şi să blocheze activitatea de cercetare şi de urmărire penală. Traian Băsescu a criticat şi modificările privind interceptările telefonice, arătându-se îngrijorat că organele judiciare nu vor mai putea strânge probe prin acest mijloc. “Interceptările nu se mai pot efectua decât după începerea urmării penale, dar în acest moment persoana trebuie să fie informată că este investigată. Din acest motiv prin interceptări este puţin probabil să se mai obţină informaţii relevante pentru anchetă, atâta vreme cât persoanele investigate sunt prevenite. Vă dau un exemplu: un cetăţean care intră pe teritoriul României, fie el străin sau român, despre care din informaţii de la instituţii omoloage, instituţiile statului român primesc informaţia de suspiciune pentru posibile acte de terorism, acest cetăţean nu poate fi pus sub supraveghere până când nu i se aduce la cunoştinţă că a fost pus sub urmărire penală. Astfel de prevederi în Codul de Procedură Penală sunt de natură să afecteze inclusiv securitatea naţională a ţării. Dar au mers până acolo încât au acceptat astfel de prevederi ca să-şi poată proteja clientela politică fără să le pese de importanţa actului lor pentru securitatea naţională”, a spus Băsescu.

Preşedintele a mai criticat şi prevederea care spune că răspunsul la cererea unei părţi în proces cu privire la efectuarea unei expertize obligatoriu trebuie să fie pozitiv, în timp ce până acum solicitarea era evaluată de judecător sau de procuror, “pentru a se evita tergiversarea procesului penal”. “Acum administrarea acestei probe devine obligatorie prin simpla cerere a părţii. În dosarele cu mai multe persoane, acestea, pe rând, pot cere expertiză, lungind la infinit procesul penal”, a declarat şeful statului.

CLIENTELA POLITICå. Criticile prezidenţiale au continuat: “Limitarea duratei anchetei penale la şase luni cu posibilitatea de prelungire doar în circumstanţe excepţionale. Acest lucru este o piedică uriaşă în investigarea eficientă a infracţiunilor complexe de criminalitate organizată, corupţie şi infracţiuni economice. Anchetele în aceste dosare sunt prin natura lor îndelungate, iar această limitare va duce la imposibilitatea organelor de urmărire penală de a aduna probe suficiente. Ne aflăm în situaţia unei încercări de blocare a anchetelor penale în dosare complexe. V-aş da doar un exemplu ce se întâmplă într-o ţară europeană. Aţi aflat zilele trecute că o structură mafiotă din Italia a fost, în sfârşit, probată de carabinieri după 12 ani şi s-au produs arestările zilele trecute. Ce-ar fi ca italienii, sau orice ţară civilizată, să aibă o astfel de limitare la anchete, timp de şase luni. Dar dacă venim aici la noi acasă, numai din dosarele publice, vă pot spune că dacă aş fi promulgat această lege astăzi, ieşeau de sub urmărire penală domnii Patriciu, domnul Tender, domnul Mazăre, domnul Adrian Năstase, domnul Codruţ Şereş, domnul Remeş, domnul Păcuraru, domnul Chiuariu, domnul Nagy, domnul Şerban Mihăilescu şi mulţi alţii. Tinta acestei modificări la Codul de Procedură Penală a fost clientela politică”.

CONSECINŢA DEOSEBIT DE GRAVå. Şeful statului a criticat şi ridicarea pragului de la care se consideră că o infracţiune are consecinţe deosebit de grave, “de la 200 mii lei până la 30 milioane de lei, deci aproape 10 milioane de euro”. “Acest lucru face ca foarte multe dosare aflate acum pe rol, cu evaziune fiscală, delapidări, să rămână în afara posibilităţii de a mai fi sancţionate de instanţă. Imaginaţi-vă, cei care au făcut evaziune fiscală de peste 10 milioane de euro se pot culca liniştiţi dacă mâine s-ar promulga acest Cod de procedură penală”. “Imaginaţi-vă doar perioada de investigaţie a unei evaziuni fiscale de 10 milioane de euro, perioada de judecată la judecătorie durează un an, un an şi jumătate, doi chiar, apoi apelul la Curtea de Apel, alt an, an şi jumătate şi urmează Curtea Supremă de Justiţie. Toţi cei care au delapidat până în 10 milioane de euro se pot culca liniştiţi, dacă mâine s-ar promulga acest Cod de Procedură Penală” a spus Băsescu.

De precizat că schimbarea noţiunii de “consecinţe deosebit de grave” determină aplicarea de pedepse mai mici, prin imposibilitatea încadrării faptei la categoria “deosebit de grav”, dacă prejudiciul cauzat prin infracţiune nu e mai mare de 30 de milioane de lei.

EXEMPLUL CU ZIARIŞTII. “Un alt exemplu este unul care vă priveşte şi nu aş vrea să consideraţi că-l dau din motive populiste, pur şi simplu, contravine unor norme CEDO: sancţionarea cu închisoarea a jurnaliştilor pentru difuzarea de înregistrări audio sau video, în care sunt relatate presupuse fapte infracţionale ale unor persoane. Din acest punct de vedere, practica CEDO este constantă, în sensul că înregistrările pot fi difuzate pe criteriul interesului public, care primează în acest caz faţă de interesul privat. O astfel de prevedere contravine oricărei norme de apărare a interesului public. Acestea sunt doar câteva din modificările aduse Codului de Procedură Penală şi din care se poate observa în special interesul legiuitorului pentru a proteja drepturile persoanelor suspectate de săvârşirea unor fapte penale, nu şi protejarea drepturilor persoanelor vătămate prin săvârşirea de infracţiuni. De aceea, am solicitat parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.60/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Penală, în sensul păstrării intacte a prevederilor din această ordonanţă. Asta a fost declaraţia pe care am dorit s-o fac”.

NEOFICIAL. Preşedintele a ţinut să spună ziariştilor prezenţi la Cotroceni, ca mai are de făcut o precizare, dar după ce aceştia au închis camerele de luat vederi şi reportofoanele. Traian Băsescu a arătat că prevederile aşa cum au fost aprobate de Parlament îl favorizau şi pe el, în dosarul Flota. Şeful statului a subliniat însă că el nu-şi rezolvă problemele astfel.

REMEMBER. Reamintim că modificările criticate au fost adoptate de Camera Deputaţilor, cameră decizională, la data de 22 octombrie, legea fiind trimisă preşedintelui spre promulgare în 5 noiembrie. Reacţia Ministerului Public, a organizaţiilor profesionale din justiţie, dar şi a societăţii civile l-a determinat pe ministrul Justiţiei să anunţe că va cere preşedintelui să nu promulge legea. Săptămâna trecută, chiar ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Nicholas Taubman, a criticat modificările, lui alăturându-i-se şi Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, care şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea.

Check Also

La Pologne et la Roumanie tentent-elles d’annexer une partie de l’Ukraine ?

Le conflit ukrainien aurait signifié un retour à la guerre froide entre la Russie et …