Subiectul privind votul uninominal este mult mai prezent în această campanie decât tema privind Parlamentul European. Traian Băsescu se află în această săptămână într-un turneu prin ţară, pentru a promova votul uninominal.
Teoretic, partidele se află în campanie electorală pentru europarlamentare. ÃŽnsă reprezentanÅ£ii acestora, în loc să dezbată teme legate de politica europeană ÅŸi PE, vorbesc tot despre uninominal, ca reacÅ£ie la afirmaÅ£iile ÅŸefului statului. Primul-ministru a intrat ÅŸi el în acest curent ÅŸi îl acuză pe preÅŸedinte că promovează un sistem de vot care va duce la instaurarea dictaturii minorităţii asupra majorităţii Băsescu: Åži partidele mici pot ajunge în Parlament PreÅŸedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la PiteÅŸti, că votul uninominal majoritar în două tururi, propus de el, oferă posibilitatea PNÅ¢CD ÅŸi PIN să fie reprezentate în Parlament, măcar cu un candidat valoros, dintr-o circumscripÅ£ie sau dintr-un judeÅ£. “Votul uninominal majoritar în două tururi poate slăbi partidele mici dacă nu îşi vor putea atrage oameni valoroÅŸi.
Sistemul uninominal majoritar garantează prezenÅ£a partidelor mici, pentru că nu presupune prag electoral”, a spus Băsescu, citat de Mediafax.
ÃŽn opinia sa, grupurile parlamentare vor fi mult mai mici ÅŸi mai puÅ£in influente, iar dispariÅ£ia partidelor mici este mai posibilă în sistemul de listă ÅŸi în sistemul susÅ£inut de AsociaÅ£ia Pro DemocraÅ£ia, pentru că acestea presupun praguri electorale. Tăriceanu: “Este o încercare de pregătire a dictaturii” “Sistemul electoral propus de preÅŸedintele Băsescu duce la deformări periculoase, grave ale rezultatului alegerilor.
Este o încercare de pregătire a dictaturii minorităţii asupra majorităţii, ceea ce nu poate fi acceptat într-o Å£ară europeană”, a declarat ieri premierul Tăriceanu, la postul public de radio.
El şi-a argumentat afirmaţia prin două exemple de sisteme electorale aplicate în Canada, în 1929, şi în Franţa, în urmă cu câteva luni.
Prin sistemul electoral utilizat în Canada, identic celui propus de preşedintele Traian Băsescu, primul partid care a obţinut 41% din voturi nu a primit niciun mandat în Parlament, iar partidul clasat pe poziţia a doua, cu 18% din voturi, a avut majoritatea relativă a numărului de mandate, a susţinut Tăriceanu.
Prin a doua variantă de sistem, aplicată în FranÅ£a în urmă cu câteva luni, partidul preÅŸedintelui Sarkozy a câştigat cu o majoritate relativă obÅ£inând peste 60% din mandatele parlamentare, ceea ce a condus la formarea unei opoziÅ£ii foarte slabe, a arătat premierul. El a precizat că proiectul de lege propus de Guvern se bazează pe sisteme aplicate în multe ţări europene din Europa ÅŸi respectă în totalitate proporÅ£ionalitatea între numărul de voturi ÅŸi cel de mandate. Olteanu continuă să-i scrie ÅŸefului statului PreÅŸedintele Camerei DeputaÅ£ilor, liberalul Bogdan Olteanu, i-a adresat, ieri, ÅŸefului statului, cea de-a paisprezecea scrisoare în care îi cere să promulge votul uninominal asumat de Guvern. Potrivit lui Olteanu, deÅŸi Băsescu susÅ£ine că trebuie eliminat pragul electoral pentru că nu poate fi neglijată voinÅ£a celor 51% dintre cetăţeni care votează pentru un anumit candidat, chiar dacă el reprezintă un partid mic, acesta nu precizează “nicăieri” de ce trebuie nesocotită, mai degrabă, “voinÅ£a celor 49%, care nu votează cu candidatul câştigător”. Boc: Votul uninominal reprezintă a doua revoluÅ£ie politică PreÅŸedintele PD, Emil Boc, are însă o altă explicaÅ£ie. “De fiecare dată, într-un context politic dat, este nevoie de o schimbare, aÅŸa cum s-a întâmplat în Italia sau Japonia. Åži în România, după 17 ani, trebuie să treacă de la reprezentare proporÅ£ională la vot uninominal, pentru a schimba din temelii actuala clasă politică”, a declarat Emil Boc.
Potrivit liderului democrat, “votul uninominal reprezintă cea de-a doua revoluÅ£ie politică în România”. “RevoluÅ£ia responsabilizării politicianului în faÅ£a cetăţeanului.
Prima revoluÅ£ie a fost cea a trecerii de la comunism la democraÅ£ie, cea de-a doua este responsabilizarea clasei politice în faÅ£a celor care deÅ£in puterea, adică a cetăţenilor”, a afirmat liderul democrat.
Check Also
La Pologne et la Roumanie tentent-elles d’annexer une partie de l’Ukraine ?
Le conflit ukrainien aurait signifié un retour à la guerre froide entre la Russie et …