Chiuariu si Pacuraru, la mana presedintelui

Curtea Constitutionala (CC) i-a dat, ieri, „unda verde” presedintelui Traian Basescu sa ceara urmarirea penala pentru toti cei opt fosti si actuali ministri ale caror dosare penale sunt blocate de aproape doua luni la Cotroceni, din cauza unei ordonante de urgenta adoptate de guvern pe 4 octombrie.

Judecatorii Curtii au decis, in unanimitate, ca sunt neconstitutionale toate prevederile acestei ordonante care ii impunea sefului statului sa ceara anchetarea ministrilor doar daca primea propuneri in acest sens din partea unei comisii speciale, alcatuita din cinci judecatori desemnati de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Ordonanta va fi abrogata automat in momentul in care decizia de ieri a Curtii Constitutionale va fi publicata in Monitorul Oficial, ceea ce ar trebui sa se intample in urmatoarele saptamani. Din acel moment, sustin specialistii in drept constitutional, presedintele poate aviza anchetarea demnitarilor, fara consultarea vreunei comisii.

Basescu: voi aplica direct Constitutia

Intr-un interviu acordat EVZ, Basescu declara ca, in conditiile in care ordonanta va fi declarata neconstitutionala, va uza direct de prevederile Constitutiei care ii permit sa ceara anchetarea ministrilor si in lipsa propunerilor venite din partea comisiei speciale. „Nu ma poate obliga nimeni ca, in lipsa legii, sa nu aplic Constitutia. Daca ordonanta va fi declarata neconstitutionala, lucrez direct pe articolul din Constitutie, pentru ca atunci e vid legislativ”, a precizat Basescu.

Doi dintre cei opt membri ai guvernului care asteapta un verdict din partea sefului statului sunt inca in functie: ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, si ministrul muncii, Paul Pacuraru. In cazul in care Basescu cere ca acestia doi sa fie anchetati, urmatorul pas ar putea fi suspendarea lor din functiile pe care le ocupa in prezent, decizie care apartine tot presedintelui.

Chiuariu si-a blocat propriul dosar de coruptie

Guvernul a adoptat ordonanta pe 4 octombrie, la initiativa ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, el insusi vizat de unul dintre dosarele penale care, la acel moment, asteptau la Cotroceni decizia lui Basescu. Mai exact, in septembrie, procurorii anticoruptie au cerut presedintelui avizul special necesar declansarii urmaririi penale impotriva lui Chiuariu, suspectat de abuz in serviciu contra intereselor publice in dosarul „Posta Romana”.

La acel moment, comisia speciala de analiza a dosarelor ministrilor era alcatuita din functionari publici numiti de ministrul internelor si cel al justitiei. Aceasta comisie nu a mai apucat sa se pronunte in niciunul dintre cele opt cazuri de ministri aflati in atentia procurorilor deoarece, pe 4 octombrie, a fost dizolvata de guvern.

In termen de o luna trebuia sa fie alcatuita o alta comisie speciala, formata de data aceasta din judecatori. In ciuda protestelor asociatiilor de magistrati, CSM s-a ferit sa reclame ordonanta la Curtea Constitutionala si a nominalizat cinci judecatori in noua comisie speciala, asa cum stabilise guvernul. Basescu nu a emis insa decretul de constituire a comisiei pentru ca, intre timp, ordonanta Chiuariu a fost atacata de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala.REACTII

Guvernul nu comenteaza, Chiuariu se face ca nu pricepe

Guvernul a refuzat, ieri, sa comenteze decizia Curtii Constitutionale. „Asteptam sa vedem motivatia acestei decizii, cand va fi publicata in Monitorul Oficial”, a declarat purtatorul de cuvant al executivului, Camelia Spataru.

Ministerul Justitiei (MJ) a emis apoi un comunicat de presa in care pretinde ca nu intelege ce anume a decis Curtea Constitutionala. Reactia MJ frizeaza ridicolul, intrucat din cele trei fraze pe care le contine comunicatul, a doua o contrazice pe prima. „Din comunicatul Curtii rezulta ca aspectele de neconstitutionalitate nu se refera la elementele introduse prin OUG nr. 95/2007 (Ordonanta „Chiuariu” – n.r.). Din cate se intelege din comunicat, Curtea considera ca (sic!) nu numai prevederile OUG sunt considerate neconstitutionale, ci si prevederile Legii nr. 115 pe care aceasta le modifica, referitoare la Comisia de analiza a sesizarilor”, se arata in comunicatul MJ.

La randul lor, liderii principalelor partidelor politice din opozitie au atacat, ieri, guvernul. „Daca guvernul nu face gestul de onoare de a demisiona, premierul are obligatia sa-l revoce pe Tudor Chiuariu”, a afirmat liderul PLD Valeriu Stoica, fost ministru al justitiei. In opinia vicepresedintelui PSD Victor Ponta, ministrul Chiuariu si premierul Tariceanu ar trebui sa fie cercetati pentru abuz in serviciu.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …