vreme ce relatarile referitoare la iminenta declararii independentei Kosovo nu mai contenesc, premierul provinciei, Hashim Thaci, fost comandant UCK, a declarat chiar ieri ca peste o suta de state ar fi gata sa recunoasca noua entitate separatista. In acelasi timp, diplomatiile sarba si rusa explica ONU ca legile internationale nu permit secretarului general al organizatiei sa aprobe o misiune UE in Kosovo fara acceptul Consiliului de Securitate, unde Rusia si China si-ar exprima dreptul de veto.
“Avem confirmari de la circa 100 de tari din lume care sunt gata sa recunoasca independenta imediat dupa proclamare”, a declarat, ieri, premierul kosovar Hashim Thaci, la finalul unei reuniuni cu seful misiunii ONU in Kosovo (MINUK), Joachim Rucker, prevazand “o recunoastere (internationala) puternica si masiva”. Liderii de etnie albaneza din provincia sarba Kosovo au afirmat ca vor proclama independenta provinciei la jumatatea lunii in curs, cel mai probabil in perioada 16-17 februarie. Ipoteza pare sa fie confirmata de cercurile politice de la Belgrad, ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzic, declarand, ieri, ca Guvernul sarb a primit informatii “pertinente”, potrivit carora liderii etnicilor albanezi ai regiunii aflate sub administratia ONU din 1999 vor proclama in mod unilateral independenta la 17 februarie. Decizia responsabililor de la Pristina ar fi fost pusa de acord cu UE si SUA pe baza unor consideratii de oportunitate, indeosebi pentru a favoriza decizia europeana, prevazuta pentru Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) din 18 februarie, de a trimite o misiune UE in regiune, relateaza agentia de presa italiana Il Velino, citand surse comunitare. Premierul sarb Vojislav Kostunica a condamnat trimiterea acestei misiuni, apreciind ca, in acest context, Belgradul nu poate semna cu Bruxelles nici un acord de apropiere.
Rusia contesta legalitatea misiunii UE In asteptarea reuniunii CAGRE, Rusia a avertizat ONU sa nu aprobe planurile UE de mobilizare a unei misiuni de politie si justitie in Kosovo in cursul acestei luni, relateaza publicatia electronica EUObserver. “Rezolutia 1244 nu este un manual din care se pot selecta elemente individuale pentru a legitima anumite masuri care contravin Natiunilor Unite”, a afirmat ambasarul rus la UE, Vladimir Cizhov, declarandu-se “sigur” ca secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, “nu va legitima” proiectul UE. O eventuala aprobare “ar insemna ca Ban Ki-Moon isi depaseste atributiile in calitate de secretar-general”, a adaugat Cizhov, avertizand, totodata guvernele europene sa nu recunoasca independenta unilaterala a Kosovo, in contextul in care aceasta “ar crea un precedent serios din punct de vedere al dreptului international”. La 18 februarie, ministrii de Externe ai UE urmeaza sa dea avizul final “operational” misiunii derulate de cei 1800 de politisti, procurori si judecatori in provincie, la care Romania si-a anuntat participarea cu 60 de politisti si 115 jandarmi. Rolul misiunii este de a consolida stabilitatea provinciei sarbe si de a asigura un cadru democratic viitoarelor institutii din Kosovo. UE considera ca o astfel de misiune ar putea fi legitimata de prevederile actualei rezolutii 1244 adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, masura care a stat si la baza administratiei Natiunilor Unite asupra provinciei sarbe, instituite in 1999. Romania, desi se opune recunoasterii independentei Kosovo, impreuna cu alte state UE, a anuntat ca va contribui la o astfel de misiune militara.