O misiune de observatori părăseşte R. Moldova după ce liderii acesteia au fost reţinuţi de poliţie

CHISINAU

Misiunea ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations) a decis să părăsească teritoriul R. Moldova după ce preşedintele şi vicepreşedintele misiunii au fost reţinuţi de poliţie.

Reţinerea lor a avut loc în noaptea trecută la o tabără din localitatea Vadul lui Vodă, au comunicat pentru Info-Prim Neo surse de la Institutul Naţional Democratic (NDI), reprezentanţa din Moldova.

Şeful misiunii, Serghei Tkacenko, a fost eliberat marţi, 28 iulie, către ora 15.00. Adjunctul său, Edil Baisaev, şi el reţinut de poliţie, se pare că deja a părăsit teritoriul R. Moldova.

Alexandru Postică, jurist în cadrul Asociaţiei „Promo-LEX”, a spus că Emil Baisaev a fost căutat la toate comisariatele de poliţie din Chişinău, fără niciun rezultat. „Abia azi, la ora 11.00, la tabăra din Vadul lui Vodă s-a prezentat un oarecare colaborator al Departamentului Servicii Operative (DSO) al MAI şi a cerut lucrurile lui Baisaev, pentru a i le transmite”, a spus juristul.

La DSO i s-a comunicat că Edil Baisaev deja a plecat din ţară. „Am solicitat înregistrarea cazului reţinerii, însă acesta lipsea la cancelarie. Bănuim că Baisaev a plecat acasă, suntem în aşteptarea unui telefon”, a mai spus Postică.

Potrivit ajuristului, în timpul reţinerii, cei doi au fost intimidaţi şi ameninţaţi să părăsească teritoriul R. Moldova timp de 24 de ore.

Mai mult de jumătate dintre observatori ENEMO nu au fost acreditaţi de către Comisia Electorală Centrală (CEC). Comisia a invocat antecedente penale.

Misiunea ENEMO se află în R. Moldova de la începutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Invitaţia de a monitoriza procesul de desfăşurare conducerea ENEMO a primit-o de la CEC.

În cadrul misiunii ENEMO în Moldova au participat 6 observatori de lungă durată, iar peste 100 de observatori de scurtă durată din 12 ţări CSI, Europa Centrală şi de Est (Ucraina, Federaţia Rusă, Belarus, Montenegru, Albania, Armenia, Georgia, Azerbaijan, Kazakhstan, Croaţia, Kârgâstan, Macedonia), urmau să monitorizeze ziua scrutinului din 29 iulie.

ENEMO este o reţea internaţională ce reuneşte 18 organizaţii non-guvernamentale din Caucaz şi Asia Centrală, active în domeniul observării alegerilor.

Anterior poliţia moldovenească a reţinut şi un grup de observatori din Georgia. Ministerul de externe al acestei ţări s-a arătat nedumerit de incident.

Check Also

Five Things Kosovo Must Know Before Doing a Deal with Serbia

Following the election of the new government in Kosovo, the US special presidential envoy for …