Romanii din Ucraina raman in afara preocuparii Guvernului de la Kiev care promite imbunatatirea educatiei in limba rusa, lasand deoparte scolile romanesti din Bucovina de Nord. Ministrul ucrainean al Educatiei, Dmitrii Tabachnik (foto) a anuntat ca va incepe o serie de reforme in invatamant. Printre aceste reforme se numara si acordarea dreptului de a alege limba in care elevii si studentii vor urma cursurile si vor da examenele.
Conform unui interviu acordat publicatiei Segodnya.ua de Tabachnik elevii din Ucraina isi vor putea alege limba in care vor sa invete – rusa sau ucraineana. De asemenea parintii elevilor au dreptul de a alege limba in care vor sa invete copiii lor, ca si studentii care pot opta pentru limba in care vor urma cursurile. “Acestia vor face o cerere pe care institutia va trebui sa o respecte” a declarat ministrul invatamantului Dmitrii Tabachnik. Ministrul a afirmat insa ca acest lucru nu ii scuteste pe elevi de la cunoasterea limbii ucrainene. Desi in Ucraina traiesc conform recensamantului din 2001 peste 400.000 de romani, totusi ministrul ucrainean a preferat sa se refere la dreptul minoritatii maghiare de a invata in limba materna.
Ministrul ucrainean a declarat ca toti elevii vor da testele finale in limba in care au invatat. Dmitrii Tabachnik a spus ca nimeni nu poate obliga zeci de mii de elevi sa concureze cu elevii care au terminat o scoala in ucraineana: este de la sine inteles ca elevii care au studiat in scoli rusesti sau maghiare au mai putine sanse sa ia testul cu o nota buna in comparatie cu elevii ucraineni. El a declarat ca va actiona in conformitate cu normele constitutionale, iar principiul de egalitate a limbilor in educatie reprezinta o lege impusa in Ucraina de Carta Europeana a limbilor regionale si limbile minoritatilor nationale pe care o va respecta. Ministrul a precizat ca nu este de acord cu ucrainizarea, pentru ca cetatenii nu pot fi lipsiti de dreptul de a fi instruiti in limba materna. Vicepremierul pentru a afaceri umanitare, Vladimir Seminozhenko a precizat anterior ca o testare a cunostintelor generale se va realiza in limbile minoritatilor nationale.
Orele in limba romana se imputineaza
Pe langa toate reformele initiate de ministrul ucrainean al educatiei, care par sa fie in favoarea minoritatilor, ministrul a lasat la alegerea elevilor si studentilor sa decida asupra limbii in care vor sa invete si sa fie testati, insa nu le-a oferit decat 2 optiuni: ucraineana sau rusa. Avand in vedere ca un numar de peste 400.000 de romani locuiesc in Ucraina, conform ultimului recensamant, acestia ar trebui sa poata invata in limba romana. Insa situatia educatiei in limba materna continua sa se inrautateasca pentru comunitatea romanilor din Ucraina. In cursul anului 2008 au fost avansate o serie de noi reglementari de catre Ministerul Educatiei de la Kiev care au redus numarul orelor cu predare in limba romana. Printre inovatiile programului pe anii 2008-2011 se numara marirea numarului de ore la studierea in ucraineana, ceea ce duce la reducerea numarului de ore cu predare in romana. Pe langa acestea, in clasele a 10-a din scolile cu predare in limba romana se introduce studierea istoriei Ucrainei si matematicii in limba ucraineana; in clasele de a 5-a se va introduce predarea in doua limbi a Istoriei Ucrainei, iar din anii viitori si predarea geografiei, matematicii, educatiei fizice.
Comunitatea romana a incercat sa-si revenice drepturile, dar in ciuda apelurilor asociatiilor romanesti din Ucraina, autoritatile de la Kiev nu numai ca nu au revenit asupra acestor decizii, insa in 2009 au continuat sa restranga dreptul de folosire a limbii romane in scoli. Ca urmare, au fost promovate noi decizii care anuleaza in scolile minoritatilor nationale examenele de absolvire in limba materna, acestea fiind inlocuite cu examene in limba ucraineana.
Sursa: ziuaveche.ro