Zsarolás

Az alapító atyák által úri klubként megálmodott Európai Unió minden kétséget kizáróan illúziónak bizonyult. A keleti bővítéssel sáros csizmák kerültek az asztalra, és kalappal a fejükön fütyülnek egyesek a demokrácia szentélyében.

Az Uniónak nincs jogi eszköze ellene, a zsarolásra csupán zsarolással tud válaszolni. Az uniós pénzek visszatartása hellyel-közzel kényszerítő erővel bírt, a lengyel vezetés visszakozott is, Orbán Viktor azonban derekasan állja a sarat. Az orosz olajembargó és Kirill pátriárka szankcionálásának megvétózása után most épp Ukrajna és Moldova tagjelöltségét teszi bizonytalanná azzal, hogy összekötné azt Grúziáéval és Bosznia-Hercegovináéval. Ez már a rendkívül türelmes bizottsági vezetésnek is sok, Ursula von der Leyen hétfőn maga is arról beszélt, hogy az EU-nak meg kell szüntetnie az egyhangúság követelményét a külpolitikai ügyekben, gyorsabban kell reagálnia a geopolitikai fejleményekre.

A hogyanra azonban az EB-elnök sem tudott válaszolni, mint ahogy az Európai Parlament sem. A brüsszeli testület már kezdeményezte a többségi döntéshozatalra való áttérést a külpolitikai kérdésekben, de az alapszerződések módosítása nélkül a többség továbbra is a zsarolók fogságában fog vergődni. Pillanatnyilag csupán Orbán Viktor ágálása jelent problémát, ami a pénzmegvonással előbb-utóbb kezelhető, de mi van akkor, ha valamely nettó befizető tagállam kezdi átvenni a magyar modellt? A hétvégi francia választás intő jel, a válság a szélsőségek erősödését fogja hozni.

Az EU geopolitikai okokból a demokrácia és a jogállamiság terén igen rossz bőrben lévő államok előtt készül szélesre tárni a kapuit, miközben arra sincs eszköze, hogy tagállamaiban megállítsa a jogállamiság szisztematikus lebontását. De meg fogják találni a megoldást, és mi csak remélhetjük, hogy nem a Huxit lesz az ára.

Check Also

Russia Quietly Closes In on Putin’s First Major Goal in Ukraine

Russia is close to seizing all of Ukraine’s eastern Luhansk region, according to an updated …