PROGRAM DE APĂRARE ANTIRACHETĂ, ÎN ROMÂNIA

artid_1145098808.jpgTeodor Atanasiu, ministrul Apărarii, a declarat într-o emisiune televizată că nu exclude posibilitatea amplasării în România a unei baze sau a unui scut antirachetă al Statelor Unite. Programul de apărare antirachetă constă într-un sistem de detectare şi de distrugere a oricărei rachete cu rază lungă de acţiune. Teodor Atanasiu a afirmat că, în calitate de ţară de graniţă pentru NATO şi pentru Uniunea Europeană, este important ca România să aibă toate elementele de apărare necesare.Din punctul de vedere al preşedintelui Comisiei de apărare din Senat, George Cristian Maior, amplasarea sistemului în România prezintă avantaje majore de apărare, dar şi unele riscuri, motiv pentru care Comisia Senatorială urmează să ceară explicaţii ministrului Apărării. “Problema este sensibilă mai ales în contextul evoluţiilor din zona Golfului, problema Iranului, ştim foarte bine că toate aceste chestiuni legate de dezvoltări strategice de o asemenea amploare, crează o mare temere în sistemul strategic internaţional”, a precizat George Cristian Maior.

PreÅŸedintele Comisiei de apărare din Senat a dat ca exemplu Rusia, care ar avea astfel de temeri. Rusia ÅŸi-a exprimat la sfârÅŸitul anului trecut îngrijorarea faţă de intenÅ£ia României de a semna cu Statele Unite tratat de acces pentru amplasarea unor baze americane în România. Rusia sugera că ar putea fi vorba de o violare a prevederilor Tratatului privind ForÅ£ele ConvenÅ£ionale în Europa.“România ar putea fi Å£intă dacă, de exemplu, Iranul are o rachetă purtătoare, cu care poate ajunge inclusiv în Å£ara noastră”, a afirmat analistul Iulian Chifu de la centrul de prevenire a conflictelor. Acesta a subliniat unul din avantajele pe care le-ar putea avea România.

“Nu trebuie să uităm însă parteneriatul nostru strategic cu SUA ÅŸi în acest context ne interesează să fim o parte a acestui sistem global care, fireÅŸte, aduce niÅŸte dividende- politice, strategice ÅŸi financiare”, a adăugat analistul Iulian Chifu. De asemenea, ÅŸi Polonia a recunoscut că negociază de trei ani pe această temă cu Statele Unite, însă, după cum preciza publicaÅ£ia franceză “Le Figaro”, România are putea avea mai multe ÅŸanse, fie ca urmare a acordului pentru instalarea bazelor militare, fie ÅŸi pentru că guvernul român “ar fi gata să facă mai multe concesii decât polonezii”.

Check Also

La Pologne et la Roumanie tentent-elles d’annexer une partie de l’Ukraine ?

Le conflit ukrainien aurait signifié un retour à la guerre froide entre la Russie et …