NOUL DICTATOR ROMÂN SE NUMEŞTE H5N1

artid_1148377715.jpgPare un blestem, dar, oricât ai încerca să ocoleşti subiectul „gripa aviară” tot cu el te întâlneşti. Nici nu e greu. Românii au uitat de fotbal, politică, bârfe, telenovele şi discută doar despre H5N1. Veştile sunt alarmante, iar debandada – totală. Autorităţile nu reuşesc să depăşească etapa „românească” a luptei cu gripa aviară. Virusul ucigaş apare în tot mai multe locuri din ţară. Din fericire, până ieri nu se transmisese la niciun om. Doar păsările fuseseră afectate. Dar deja nu mai ascunde nimeni gunoiul sub preş. E prea mult şi nu mai încape.

Gripa aviară îşi continuă marşul triumfal prin România, acompaniată de certuri, acuzaţii, investigaţii, panică şi zvonuri. Ea a devenit personajul principal dintr-o dramă cu adânci conotaţii sociale. H5N1 a ocupat atât de mult spaţiu în publicaţiile apărute astăzi, încât l-ar fi făcut să pălească de invidie până şi pe Nicolae Ceauşescu. Pare că România şi-a găsit un nou dictator, nevăzut dar omniprezent, capabil în orice moment să condamne la moarte pe oricine. Degeaba a încercat preşedintele Traian Băsescu să arate că, în ciuda noului lider, el nu se fereşte să mănânce grătar de pui. A fost o ştire de mâna a doua, pierdută undeva, în paginile de interior. H5N1 nu s-a dat dus de pe prima pagină, nici din editoriale, nici din minţile noastre. Chiar dacă a fost importat, virusul ucigaş s-a adaptat atât de bine la realităţile mioritice, încât nu mai e nicio diferenţă între el şi conducătorii bipezi ai României. Doar că el cunoaşte mai bine realitatea şi profită de ea.

Obosiţi să mai căutăm vinovaţi, aşteptăm ca Dumnezeu să facă o minune. Nu să le dea aleşilor mintea cea de pe urmă, ci să ne ferească de mânia duşmanului nevăzut. Deja pregătirile de război arată că înfruntarea este inevitabilă. Ministerul Sănătăţii a comandat 500.000 de doze de vaccin, recunoscând astfel că se aşteaptă la ce este mai rău. Timpul pierdut nu poate fi recuperat.

Totuşi, este greu de crezut că România anului 2006, cu toate problemele ei, nu va câştiga bătălia cu gripa aviară. Dar va fi o victorie inutilă dacă nu vom învăţa nimic din ea. Inundaţiile au dărâmat case, arătându-le puternicilor zilei că românii trăiesc în locuinţe făcute din chirpici. Gripa aviară a ajuns în Bucureşti, dezvăluind cruda realitatea de la periferia Capitalei. Ce mai trebuie să se întâmple pentru ca actualii conducători ai ţării să nu se mai ascundă după deget şi să înceapă adevăratul război esenţial – cel împotriva sărăciei?

„Strategia antiaviară zace intr-un spital”, anunţă Cotidianul. Şi constată: „Ministerul Sănătătii pare să ia în calcul, abia pe ultima sută de metri, ipoteza declanşării unei epidemii de gripă aviară care să se transmită şi la oameni. În cazul unui om bolnav de gripă aviară există un singur spital din ţară unde acesta poate fi tratat: Institutul de Boli Infecţioase «Matei Balş» din Bucureşti. Până atunci, specialiştii ne avertizează că virusul H5N1 a suferit deja câteva mutaţii şi în România, trecând de la o specie de pasăre la alta, dar încă nu la om”.

„Originea exploziei aviare” este dezvăluită de Jurnalul National. Cel puţin cea oficială. „Potrivit unor surse din cadrul Serviciului Român de Informaţii, unele importuri masive de păsări vii ar putea fi la originea exploziei cazurilor de infestare cu gripă aviară în România. Sursele citate afirmă că fermele de păsări Drakom şi Pati Prod din Braşov au importat în ultimele luni zeci de mii de păsări vii, mai precis pui de curcă, din Ungaria şi Slovacia. Peste 20.000 de pui importaţi au murit în fermele din România după un timp relativ scurt”.

Ziua titrează: „Aviara pe aripile vântului”. Dacă „originea” a fost descoperită, nici „răspândirea” nu pare să mai fie învăluită în mister. „Streinu Cercel, directorul Institutului «Matei Balş», a declarat că, «în momentul acesta, cel care ne va face figuri este vântul. Vântul ia tot felul de secreţii şi le mută de colo, colo, cu o viteză foarte mare. Problema nu este când apare (gripa aviară – n. n.), problema este pe unde o să mai apară». Între timp, Ministerul Agriculturii a numărat 58 de focare în România. În Bucureşti, virusul a contaminat autorităţile, care şi-au pasat «găina moartă»”.

Ministrul Flutur acuză mafia aviară. Adevarul scrie: „Carantina din sectorul 2 al Capitalei este pe cale să provoace un scandal de proporţii în guvern. Primarul Neculai Onţanu a făcut ieri o declaraţie incendiară cu privire la o posibilă încurcare a testelor de gripă luate din sectorul său cu cele de la sectorul 4. (…) Ministrul Gheorghe Flutur este de părere că veterinarii nu numai că ar fi putut greşi, dar pot să aibă chiar anumite interese în acest sens. «Ei sunt un clan, cu interese comune, ce n-o să-şi scoată ochii niciodată»”.

Cotidianul publică nu mai puţin de trei comentarii pe tema „inamicului public nr.1”. În „Andronache in UE”, Traian Ungureanu constată că „ din când în când, România apare integral. Iese la suprafaţă, ca un submarin ţărănesc. Se văd, deodată, toate lucrurile adevărate şi toate fiinţele uitate. Realitatea întrece pretenţiile şi putoarea bate integrarea”. Publicistul constată că, deşi problema României e asemănătoare celor cu care s-au confruntat, cândva, statele şi populaţiile Occidentului, „diferenţa e că, astăzi, nici un examinator nu mai are curajul să se amestece în vintrele încurcate ale minţii româneşti şi niciun candidat nu mai riscă declaraţii de război cu obişnuinţele locului”.

În „Spionajul şi gripa aviară”, publicat tot de Cotidianul , Horaţiu Pepine constată că „există o perfectă simetrie între alerta legată de sănătatea publică şi cea de securitate a statului. Sănătatea şi securitatea par criteriile absolute ale vieţii politice, care justifică adesea orice exagerare. Dar de la paralelismul acesta perfect la deplina egalitate este totuşi o distanţă pe care, surprinzator, preşedintele Traian Băsescu a anulat-o fără ezitare”. Comentatorul consideră interesantă şi operaţiunea, implicită, de redefinire a atribuţiilor SRI, instituţie care ar urma să ia calea traseelor comerciale, „ceea ce presupune veritabile şi discutabile imixtiuni în operaţiuni private”.

În sfârşit, în cel de-al treilea comentariu publicat în Cotidianul , Radu Călin Cristea subliniază că „instituţiile româneşti funcţionează prost. Prost ca noaptea. Uneori chiar mai prost ca noaptea, din care ne imaginam că am ieşit definitiv acum 16 ani”. El remarcă un adevăr pe care autorităţile se feresc să îl recunoască, şi anume că focarele de epidemie de gripă aviară n-au avut ca unică sursă ferma de la Codlea, iar „vinovăţia cea mai gravă aparţine unei puzderii de filtre instituţionale prin care aviara a trecut nestingherită”.

Şi Gandul a dedicat editorialul de astăzi personajului invizibil ale cărui „aventuri” sunt urmărite cu sufletul la gură de toţi oamenii. Lelia Munteanu constată, în „Bătălia dintre H5N1 şi H2O”, că „pe uliţele Bucureştilor, aviara a lovit ca pe uliţele din Ceamurlia”. „Urmărită cu vânători de munte sau vânată de agenţi secreţi, fiecare pasăre cu virusul încuibat dezvăluie în România putreziciunea unui sistem care nu mai răspunde la comenzi, incapabil să facă faţă unei situaţii de criză, oricare ar fi ea”..

Nicolae Prelipceanu s-a supărat pe ministrul Agriculturii, care vorbeşte ca să n-adoarmă, dar şi ca să ne adoarmă, asemenea altor demnitari, oricum ar fi ei coloraţi. „A venit rândul aviarei să plece la plimbare prin Bucureşti, eveniment unic, de vreme ce suntem prima capitală europeană în care a pătruns această gherilă, nevăzută ca mai toate gherilele. Şi ne mai supărăm când fostul preşedinte german, Roman Herzog, spune că e o glumă proastă cea cu integrarea noastră în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, fără să fi îndeplinit condiţiile cerute imperios de organismele oficiale care supraveghează procesul lărgirii UE”, scrie editorialistul de la Romania Libera în articolul intitulat „Cu aviara prin Bucureşti”.

Check Also

La Pologne et la Roumanie tentent-elles d’annexer une partie de l’Ukraine ?

Le conflit ukrainien aurait signifié un retour à la guerre froide entre la Russie et …