– Domnule Socor, laitmotivul acestui forum a fost absenta cvasitotala a partii ruse la acest forum. Cum comentati aceasta absenta?
– Intr-adevar, au existat vorbitori care au spus ca problemele nu se pot rezolva fara Rusia. Eu sunt de cu totul alta parere . Trebuie sa recunoastem in sfarsit, dupa atata amar de ani, faptul evident ca suntem in competitie cu Rusia. A nega acest lucru pur si simplu paralizeaza propriile noastre initiative, paralizeaza politica proprie a statelor din zona Marii Negre, paralizeaza chiar si politica statelor occidentale. Rusia nu a invatat niciodata lectia pe care Occidentul i-a tot predat-o timp de 15 ani, anume ca nu exista jocuri de suma nula, ca nu suntem de fapt in competitie, ca ne aflam in plina cooperare… Asta imi aduce aminte de o veche gluma din Romania in care un caine latra la un trecator iar trecatorul il roaga pe stapanul cainelui sa il ajute iar stapanul ii raspunde: “Nu stiti vechiul proverb “cainele” care latra nu musca?”. “Eu stiu proverbul, dar dulaul il stie?” Asta e situatia si cu Rusia! Rusia nu a invatat lectia ca nu suntem in competitie si concureaza cu succes. Pana acum, peste tot pe unde Rusia a concurat, a si castigat, aceasta pentru ca cealalta parte nu a intrat in competitie. In relatia cu Rusia, niciodata nu am iesit din modelul de jocuri cu suma nula. A spune ca am iesit din acest model este o afirmatie de domeniul utopiei. E ca si cum ai spune ca a incetat politica sau au incetat raporturile normale dintre oameni. Cu alte cuvinte, ca am intrat intr-o era paradisiaca. Asa ceva nu s-a intamplat niciodata. Si, daca nu concuram in mod serios, pierdem. Lectia despre energia din Marea Caspica este foarte elocventa din aceasta privinta. Intai, noi nu am concurat si, drept rezultat, Rusia a monopolizat energia din Marea Caspica, de pe tarmul de est, unde sunt aproape toate rezervele. In domeniul energetic avem cea mai elocventa dovada ca jocul de suma zero continua intr-un mod aritmetic. Cantitatile sunt finite. Acele cantitati care pleaca in Rusia in loc sa plece in Occident fac parte dintr-un joc cu suma nula. Atatea milioane de barili de petrol si miliarde de metri cubi de gaz fac parte dintr-o astfel de ecuatie. Asa ca ori suntem seriosi, ori nu.
Moscova aplica politica “secesionismului canibal”
– Cum apreciati perspectivele strategice in regiunea Marii Negre?
– Exista doua probleme principale: energia si conflictele inghe-tate. Acestea sunt probleme-cheie, de ele depind prezentul si viitorul statelor din regiunea Marii Negre. La acest summit, dupa parerea mea, practic problema conflictelor inghetate nu s-a discutat sau au fost amintite mai mult in treacat. Chiar si presedintii tarilor care sunt foarte interesate de aceasta problema au amintit-o mai mult in treacat, dar au amintit-o exact in modul in care trebuie. De exemplu, presedintele moldovean Voronin a spus ca este necesar sa numim precis cauzele acestor conflicte si a dat clar de inteles ca e vorba de Rusia. Si a spus ca, daca nu suntem lucizi si daca nu recunoastem aceasta problema si nu o numim, nu o rezolvam. Presedintele georgian Saakasvili a avut si el un pasaj mic in discursul pe care l-a rostit si a lansat o expresie pe care am de gand sa o popularizez la randul meu: “secesionism canibal”. Este situatia in care Rusia smulge pur si simplu cu forta parti din trupul unor tari si instaleaza acolo regimuri secesioniste, care apoi proclama despartirea prin referendum sau autodeterminare, chiar daca acolo au avut loc purificari etnice sau ocupatii militare.
La randul sau, presedintele azer Aliyev a vorbit despre dreptul international si aici a adaugat ideea ca in parti ale regiunii Marii Negre, in zonele de conflict, dreptul international practic nu a functionat din 1991 incoace. Trupe straine pe teritoriul unor tari care nu doresc aceasta prezenta militara straina, baze militare pe teritoriul unor tari care nu le doresc, schimbari de frontiera de facto, purificari etnice, acapararea cu forta de proprietati particulare de catre Rusia sau clienti ai sai locali plasati in afara legii. Prin urmare, dreptul international nu functioneaza pe teritoriul Republicii Moldova, in doua parti mari din teritoriul Georgiei si intr-o parte insemnata din teritoriul azer. Iata de ce presedintele Aliyev a avut atata dreptate cand a spus ca drumul spre rezolvarea conflictelor inghetate trece prin respectarea dreptului international. Aceasta tema as fi dorit sa fie mai prezenta.Â