POSIBILA RETRAGERE NU LE-A CÄ‚ZUT BINE ALIAÅ¢ILOR

artid_1151649457.jpgEste prima oară când în România se pune problema retragerii celor 800 de militari aflaÅ£i în coaliÅ£ia internaÅ£ională din Irak, o decizie care nu le-a picat bine principalilor aliaÅ£i ai ţării noastre. Ambasadorul american ÅŸi cel britanic au lăsat diplomaÅ£ia la o parte ÅŸi ÅŸi-au exprimat indignarea faţă de o posibilă retragere a trupelor din Irak. Vor urma replici detaliate de la Washington ÅŸi Londra. Din cele peste 30 de ţări care s-au alăturat coaliÅ£iei internaÅ£ionale din Irak, 19 guverne ÅŸi-au chemat acasă sau au început să-ÅŸi retragă trupele, fie din cauza presiunii interne, fie din motive de securitate.Cei mai vehemenÅ£i par britanicii, care l-au contrazis pe ministrul Apărării. “Nu am fost înÅŸtiinÅ£aÅ£i despre propunerea făcută de ministrul Apărării ÅŸi aÅŸteptăm lămuriri urgente despre planurile sale.”, a anunÅ£at ambasadorul Marii Britanii la BucureÅŸti, Robin Barnett. Dincolo de limbajul diplomatic, solicitarea este o premieră în relaÅ£iile dintre Londra ÅŸi BucureÅŸti. Tonul este foarte dur , iar termenii, rar folosiÅ£i în diplomaÅ£ie. ÃŽn încheiere, ambasadorul britanic sugerează autorităţilor române precauÅ£ie în decizia finală.

Americanii sunt mai direcÅ£i. “Am fost surprins de propunerea ministrului Apărării privind retragerea trupelor româneÅŸti în Irak. Impresia mea este că nu toate părÅ£ile relevante din România sau din afară au fost consultate înainte ca această propunere să fie anunÅ£ată. ” spune ambasadorul Statelor Unite la BucureÅŸti, Nicholas Taubman. „Să vă spun cinstit, suntem surprinÅŸi de propunerea CSAT, care nu se potriveÅŸte cu ceea ce ÅŸtim de la oficiali români de rang înalt ÅŸi, cu siguranţă, vom cere lămuriri de la guvernul român.”, a adăugat Taubman.

Nici unul dintre cei doi ambasadori nu vorbesc însă despre consecinţele pe care le-ar avea asupra relaţiilor cu România o decizie de retragere a trupelor. Marea Britanie este însă un susţinător de bază al ţării noastre pe lângă Uniunea Europeană, iar în Statele Unite tocmai se discută despre o posibilă ridicare a vizelor pentru România.

Check Also

Moldova’s Sandu Stakes Reelection on EU Integration

Moldovan President Maia Sandu is going all in on EU integration successes as she looks …