REACÅ¢II LA PROPUNEREA DE RETRAGERE A TRUPELOR

artid_1151594862.jpgFostul şef al statului, Ion Iliescu, a apreciat că, încă din momentul deciziei dislocării trupelor în Irak, România s-a implicat într-o acţiune „limitată în timp”. Din acest punct de vedere, Iliescu a declarat că nu i se pare „anormal” ca această temă să fie luată în discuţie de către CSAT. Ion Iliescu a apreciat însă că este nevoie de o propunere, supusă apoi dezbaterii Parlamentului, privind un calendar de retragere, „condiţionat de anumite situaţii concrete”. În opinia sa, „nu prea” este momentul potrivit adoptării deciziei privind retragerea trupelor.Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, la Baia Mare, că retragerea trupelor româneşti din Irak trebuie să fie graduală. “Opinia noastră rămâne neschimbată, este nevoie de o retragere graduală, de consultare extrem de strânsă cu aliaţii noştri pentru că România nu îşi permite să se facă de râs la nivel internaţional şi să-şi distrugă relaţia cu aliaţii strategici importanţi. Deputatul PSD, Victor Ponta, l-a felicitat pe Călin Popescu Tăriceanu pentru că repară o greşeală făcută în timpul guvernului condus de Adrian Năstase. PSD: 

Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat, potrivit Mediafax, că cererea de retragere din Irak, este o eroare şi iresponsabilitate politică. Pe de altă parte, celelalte partide de la putere şi cele din opoziţie sunt în principiu de acord cu retragerea trupelor româneşti din Irak. PD: ; PC:

Ambasadorul SUA s-a arătat surprins de propunerea de retragere a trupelor române din Irak. “Am fost surprins de propunerea ministrului Apărării privind retragerea trupelor româneÅŸti din Irak. Impresia mea este că nu toate părÅ£ile relevante din România sau din afara României au fost consultate înainte ca această propunere să fie anunÅ£ată”, afirmă Taubman. Ambasadorul consideră că România este unul din cei mai apreciaÅ£i ÅŸi de încredere parteneri ai SUA. PreÅŸedintele Traian Băsescu a luat o poziÅ£ie extrem de critică referitoare la această problemă, declarând că este inacceptabil modul în care propunerea PNL a fost făcută publică.

Marea Britanie aÅŸteaptă lămuriri în legătură cu retragerea din Irak. “Nu am fost înÅŸtiinÅ£aÅ£i despre propunerea făcută joi de ministrul Apărării ÅŸi aÅŸteptăm lămuriri urgente despre planurile sale”, afirmă ambasadorul britanic la BucureÅŸti, Robin Barnett. Barnett precizează că Marea Britanie rămâne în continuare foarte recunoscătoare pentru contribuÅ£ia adusă de România în sudul Irakului.

Check Also

La Pologne et la Roumanie tentent-elles d’annexer une partie de l’Ukraine ?

Le conflit ukrainien aurait signifié un retour à la guerre froide entre la Russie et …